Cukrařina za humny - Berlín
Říká se tisíc lidí – tisíc chutí. Určitě to platí i v cukrařině. Někdo sáhne raději po čokoládě, jiný po ovocném dortíku. Ovšem neplatí to jen o jednotlivcích. Stejně jako můžeme v různých zemích ochutnávat různá jídla, i sladkosti se liší. V některých zemích jsou třeba sladkosti tak sladké, že našince při jejich konzumaci až pálí v krku. A právě objevování rozmanitostí v sladkém světě mě moc baví, a pokud můžu, na svých cestách je vždycky hledám, zkoumám a samozřejmě taky ochutnávám.
V květnu jsem několik dní strávila v Berlíně. Člověk by si mohl říct: jsou to sousedi, historii máme dost propletenou, tak cukrařina bude nejspíš stejná. Se dvěma kamarádkami jsme couraly po tom velkém městě, nasávaly jeho atmosféru, hledaly zajímavosti nejen turistické, no a samozřejmě kvůli mně jsme hledaly i cukrárny. Bylo pro nás velkým překvapením, že v Berlíně (hlavně v tom západním) je cukráren jako šafránu. Tedy velice málo. Cukrárny, jak je známe my, jsme ani nepotkaly. Spíš taková bistra a kavárny, kde je krom jiného nabízeno i něco sladkého. Zákusky a dorty vlastně ale ne. Spíš nejrůznější buchty z třených a litých těst, které nevypadaly vůbec špatně. Občas nějaký cupcake a muffiny.
Stejné to bylo s prodejnami pralinek. Potkaly jsme vlastně jen dvě a obě byly značkové – belgické. Takže zase nic “echt“. Třetí den už jsem začínala být nervózní. Ale nakonec jsme měly štěstí! Hned za Braniborskou bránou jsme narazily na moderní, velikou a krásnou kavárnu Café LebensArt, kde se dá i velmi dobře naobědvat, ale především tam mají nádhernou nabídku koláčů, dortů, sušenek a zákusků.
Bylo hodně těžké vybrat si na ochutnávku jen jeden kousek. Ale byly jsme na to tři a tak jsme vybraly jednu klasiku s ovocem, jednu čokoládovou bombu a jeden velice moderní zákusek s bylinkami. A ani v jednom případě jsme nesáhly vedle. Domácí tvarohový koláč na lineckém základu, pokladený šťavnatými, lehce glazovanými meruňkami připomínal dětství, babiččinu kuchyň, letní louku a sluníčko. Čokoládový dortík, obohacený karamelem a pekanovými ořechy prezentoval luxus a bohatství. Dokonalá kombinace teplých chutí. Moderní ovocný řez z lehkého čokoládového korpusu, se kterým barevně kontrastoval limetkový šlehačkový krém s jemně nasekanou bazalkou a tenhle osvěžující tanec barevně i chuťově perfektně doplňovaly maliny v želé. Byly jsme rády, že nemusíme vybírat vítěze. A byly jsme nerady, že nemůžeme ochutnat i další kousky z té nadupané vitríny. Příště už budeme vědět, kam v Berlíně zajít pro sladký hřích.
No a nakonec jsme objevily i jedno pravé, nefalšované berlínské pralinkářství. Bohužel v neděli, takže zavřené. Ale existuje! Specializovaná firma Erich Hamman vyrábí tabulkovou čokoládu, pralinky a také další čokoládové speciality jako třeba ovocné želé v čokoládě.
Ovšem to, že v Berlíně nepotkáte cukrárnu na každém rohu, neznamená, že jsou Berlíňané snad nějací zakyslí nebo dokonce zahořklí! Berlín žije a určitě se tu budete bavit. No řekněte, kde jinde si dáte zmrzlinu na pláži uprostřed města? V Berlíně najdete písečnou pláž na prostranství přímo u Check pointu Charlie.
Přeju vám sladké zážitky z letního putování!
Vaše Lucie
Fotografie: © Lucie
Jste cukrář/ka a sháníte právě práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.