Šéfkuchařka otevírá vlastní restauraci
Ostrovní kuchyně byla dlouho považována za jakéhosi otloukánka světové gastronomie. Zejména Francouzi a Italové si často z tradičních britských pokrmů, jako jsou Fish and Chips, yorkshirský pudink nebo fazole s vejci, i z jejich vzhledu a chuti utahovali (na což jim Britové obvykle suše odpovídali, že Francouzi a Italové možná vaří lépe, ale koneckonců nic jiného neumí - což není zase tak úplně pravda, třeba Francouzi vymysleli gilotinu, že).
Historicky přitom bylo jídlo na Britských ostrovech považováno za kvalitní, vždyť se připravovalo z nejlepších místních surovin - čerstvého jehněčího, hovězího, lososa, zeleniny apod. Teprve zrychlení životního stylu, dvě světové války, stěhování obyvatelstva do velkých měst a s tím spojená průmyslová velkovýroba často konzervovaných potravin v minulém století vedly k jistému úpadku.
Když se ale objevil trend “návratu ke kořenům”, měli britští kuchaři na co navazovat. V kombinaci s vrozenou britskou chutí ochotně přejímat zahraniční kulinářské vlivy a s rostoucí oblibou pořadů o gastronomii v médiích (nejprve v televizi, později na internetu) se v podstatě jedné generaci šéfkuchařů podařilo pošramocenou pověst britské kuchyně aspoň částečně napravit. Vždyť kdo by dnes neznal jména jako Jamie Oliver, Delia Smith, Gordon Ramsey, Nigela Lawson nebo Heston Blumenthal (ponecháváme teď stranou, u kterých z nich jde o skutečné umění, a u kterých o skvěle zvládnutý marketing)?
A pak jsou tu jména, o kterých jsme (aspoň u nás) kupodivu zatím tolik neslyšeli. Jedním z nich je jméno Clare Smyth, devětatřicetileté severoirské rodačky. Clare žije už už od svých šestnácti let v Anglii, celý život pracuje v gastronomii a v letech 2007-2015 byla šéfkuchařkou v restauracích Gordona Ramsayho. Tam se jí povedlo, jako jediné ženě ve Spojeném království, získat tři michelinské hvězdičky. Pro letošek je Michelinskou šéfkuchařkou roku!
Šéfkuchařka Clare Smyth
Nyní nastal čas na důležitý posun v její kariéře: 1. srpna otevřela Clare Smyth v mondénní londýnské čtvrti Notting Hill svou vlastní restauraci. Nese název Core (tedy “jádro”, “základ”) by Clare Smyth, menu tvoří pokrmy Moderní britské kuchyně; elegantní interiér od kuchyně odděluje prosklená stěna. Odborná i laická veřejnost měla velká očekávání, někteří mluvili o události roku. A skutečně, zatím se zdá, že na londýnském gastronomickém nebi vyšla nová hvězda vysokého lesku. Posuďte sami - jídlo vypadá lahodně a tým velmi sympaticky! Zní to jako pohádka o děvčeti z venkova, které udělalo štěstí ve velkoměstě, ale, jak všichni dobře víme, úspěch v našem oboru není možný bez značných obětí v osobním a rodinném životě...
Z menu restaurace Core by Clare Smyth
Stránky nové restaurace: http://www.corebyclaresmyth.com
Tak nás napadá, není na tom dnešní česká a slovenská kuchyně podobně jako před nějakým časem ta britská? Také máme z čeho vycházet a ve světě zatím ne úplně dobrou pověst. Ale nezdá se Vám, že už i u nás se začíná blýskat na lepší časy? Nám ano! Bohužel, jen regiony ještě trochu zaostávají za většími městy.
P.S.: Mimochodem Fish and Chips, když se dobře udělají, chutnají skvěle!