eRide

Burčák letos nebývale brzy

Burčák letos nebývale brzy

Letošní rok je teplotně nadprůměrný, a to se odráží i na kvalitě a zralosti hroznů. Na základě toho můžeme ochutnávat první burčák již od 1. srpna, jak je dáno zákonem. Obvykle jsou hrozny okolo začátku srpna ještě tvrdé a nekonzumovatelné, ale letošní rok je v tomto směru výjimečný.

 

Moravští vinaři čekali na 1. srpna. Zákon hovoří jasně: částečně zkvašený mošt lze nabízet k přímé lidské spotřebě mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny, pokud je částečně zkvašený hroznový mošt ve stavu kvašení. “Ten, kdo by chtěl burčák neboli částečně zkvašený mošt prodávat dříve, by porušil zákon. Tento rok je výjimečný, obvykle jsou téměř všechny hrozny v tuto dobu ještě tvrdé,“ sděluje Martin Půček za Svaz vinařů. Jako první se sklízejí odrůdy Irsai Oliver a, Solaris, následovat bude Muškát moravský.

 

Podzimní vinice, ilustrační foto

 

Vegetace je napřed přibližně o 2-3 týdny. “Zdravotní stav hroznů je nyní výborný, stejně tak ani sucho zatím není zásadní problém. Násada hroznů je nyní také výborná, ale do hlavní sklizně je ještě více než měsíc,“ komentuje aktuální stav na vinicích Martin Půček za Svaz vinařů a dodává: “Celkově lze nyní říci, že pokud nedojde k velkému výkyvu počasí, mohla by být úroda nadprůměrná, co se týká množství na hodnocení kvality ročníku si ještě musíme počkat.“

 

Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice. Smí se prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu daného kalendářního roku. Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Zdroj: Svaz vinařů ČR

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.