gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Průlom? Finanční úřady mají na mušce Airbnb

Průlom? Finanční úřady mají na mušce Airbnb

Finanční správa začala vymáhat daň z příjmů za pronájem v rámci služby krátkodobých pronájmů přes Airbnb. Dodanění včetně penále hrozí všem pronajímatelům, kteří nepřiznali příjem zpětně od roku 2016. Úřady mají k dispozici přehled příjmů, které jim dodalo přímo Airbnb.

 

Finanční úřady získaly od Airbnb přehledy všech transakcí

Své o tom ví pan Marek Řebíček, kterého se na finančním úřadě dotazovali, zda jeho daňové přiznání za rok 2016 obsahuje částku převyšující 18 000 Kč získanou právě z krátkodobých pronájmů přes Airbnb.

 

Podle vyjádření pana Řebíčka měla správkyně k dispozici jednotlivé částky za pobyty v roce 2016. Finanční správa tedy získala od Airbnb všechny potřebné podklady k doměření daně.

 

Klíče, ilustrační foto

 

Tiskový mluvčí Generálního finančního ředitelství Petr Habáň serveru Skrblík.cz na dotaz sdělil: “Finanční správa se snaží aktivně získávat data od internetových platforem, která lze využít pro vyhledávací a analytickou činnost a na základě kterých je možné následně daňové subjekty i kontrolovat. Na povinnosti subjektů, které se věnují tomuto druhu podnikání, FS opakovaně upozornila. V případě, že máme indicie, že některé příjmy nebyly řádně zdaněny, vyzveme subjekty k podání daňového přiznání. Dodatečné zdanění je už ovšem spojeno se sankcí v souladu s daňovým řádem.“

 

Internetové služby poskytují data o všech transakcích

Minulý rok byla Úřadem vlády za spolupráce Ministerstva financí a dalších rezortů vypracována rozsáhlá analýza sdílené ekonomiky. Na základě výsledků analýzy ČR usiluje o zavedení informační povinnosti pro Airbnb a podobné společnosti do legislativy na evropské úrovni.

 

Internetové platformy vycházejí chystaným regulacím vstříc. Příkladem může být služba Aukro, kde úřady v roce 2010 zpětně dodanily příjmy inzerentům soustavně prodávajícím zboží za účelem zisku. “Finanční správa byla přinejmenším v Praze poměrně shovívavá. Část příjmů obvykle označila za soukromé transakce a ze zbytku vyměřila daň z příjmu,” dodává Petr Sršeň ze serveru Skrblík.cz.

 

Daně, ilustrační foto

 

Pronajímatelé musí mít živnostenský list a odvádět poplatky městu

Pronajímatelé přes Airbnb jsou dle zákona považováni za poskytovatele ubytovacích služeb. Musí tak mít alespoň živnostenské oprávnění, vést účetnictví, nebo daňovou evidenci, platit zdravotní a sociální pojištění a odvádět poplatky městu.

 

Připravovaná novela zákona o místních poplatcích chystá sloučení poplatku rekreačního a lázeňského s poplatkem z ubytovacích kapacit do jednoho poplatku, který bude povinný pro všechny poskytovatele krátkodobého ubytování.

 

Turisti, ilustrační foto

 

Výhledově lze předpokládat také další regulace. Stačí se podívat, jak si s Airbnb poradil například New York, kde je zakázáno pronajímat celý byt v budově s více než třemi obývanými byty na méně než 30 dnů. V Paříži je v některých okrscích možné pronajímat byt pouze na 120 dní v roce a v Berlíně bylo Airbnb na nějaký čas zakázáno úplně.

Více informací, zdroj: Skrblik.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.