gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Francie: Vegani zadrženi pro útoky na řeznictví

Francie: Vegani zadrženi pro útoky na řeznictví

ČTK: Šest "militantních veganů" bylo tento týden zadrženo ve městě Lille na severu Francie v rámci vyšetřování série útoků na obchody s masem, sýry nebo také restaurace McDonald's. Informovala o tom televize BFM-TV. Výtržníci rozbíjeli výlohy obchodů nebo je pokrývali falešnou krví či hesly proti konzumaci živočišných výrobků.

 

Policie zahájila vyšetřování po útoku z konce dubna na řeznictví "U Thierryho". Šestici podezřelých zadržela v pondělí a v úterý. Pět z nich už bylo propuštěno, případně se tak v nejbližším čase stane. Jedna 21letá žena už ovšem byla na prosinec předvolána k soudu. Prokuratura uvedla, že zadržení během výslechů využili práva nevypovídat.

 

Řeznictví, ilustrační fotografie

 

Od května do začátku srpna se podle deníku Le Parisien stalo v Lille terčem útoků osm obchodů s masem a rybami a dvě pobočky řetězce McDonald's. BFM-TV informovala také o prodejnách sýrů. V létě kvůli sérii incidentů provozovatelé specializovaných prodejen požádali o ochranu ministerstvo vnitra. Podle národní federace řeznictví a lahůdkářství CFBCT se tyto obchodu letos staly v celé Francii terčem pěti desítek útoků.

 

Řeznictví, ilustrační fotografie


Zpravodajská společnost BBC uvádí, že napětí na severu Francie je značné. V přístavním městě Calais bylo o víkendu ohroženo konání veganského festivalu poté, co místní farmáři a prodavači avizovali protest v podobě velkého grilování. Starosta města následně festival zrušil, ale soud po stížnosti pořadatelů rozhodnutí změnil a akce se nakonec obešla bez problémů.

 

Veganský nákup, ilustrační fotografie


Vegani, kteří nejí žádné živočišné produkty, včetně mléčných výrobků, tvoří ve Francii nepatrný zlomek populace, napsala BBC. Vegetariáni, kteří nekonzumují maso, podle průzkumu z roku 2016 představují jen tři procenta obyvatelstva. Televize France24 nicméně uvádí, že prodej masa v "tradičně masožravé Francii" klesá a hnutí za práva zvířat je stále aktivnější. I přesto francouzští zákonodárci nedávno zavrhli návrh na uzákonění nejméně jednoho vegetariánského jídla týdně ve školních jídelnách.

Zdroj: ČTK

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.