Ve středních Čechách přibylo kontrol restaurací
ČTK: Kontrol restaurací ve středních Čechách letos meziročně přibylo. Na téměř dva miliony korun vzrostla i celková výše pokut, které hygienici provozovatelům uložili. Nejčastějšími nedostatky jsou chybné označování pokrmů a nedostatečná úroveň hygieny. Celkem středočeští hygienici do konce srpna zkontrolovali přes 1800 stravovacích zařízení, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.
Loni za stejné období zkontrolovali hygienici necelých 1600 zařízení a dali pokuty přes 1,5 milionu korun. Kontroly hygienici prováděli především v restauracích, občerstveních, provozovnách závodního stravování a také ve stáncích. Udělili 578 pokut, loni to bylo 423. "V uplynulé letní sezóně jsme se tradičně zaměřili na stánky s občerstvením, které se velice často nacházejí v kempech. Tam bývá nejčastějším pochybením provozní hygiena. Nevynechali jsme ani zmrzlinu, kde jsme se nejvíce setkávali s nedostatečnou sanitací zmrzlinových strojů," uvedla ředitelka ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.
Podle ní pokračují také kontroly dodržování takzvaného protikuřáckého zákona. "Zákaz kouření porušili provozovatelé dosud v 15 případech," dodala Rážová.
Nejčastěji provozovatelé nedodržují povinné označování rozpracovaných pokrmů, polotovarů a cukrářských výrobků, neplní požadavky na potravinářské prostory a provozní hygiena je často na nedostatečné úrovni. V devíti případech nechali hygienici provozovnu okamžitě zavřít, v dalších případech nařídili nápravná opatření jako jsou sanitace provozovny, vyřazení nevyhovujících potravin nebo nařízení ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace při výskytu hmyzu nebo hlodavců.
Hygienici odebrali také 670 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám a senzorickému posouzení, více než třetina jich nevyhověla zákonným požadavkům. Meziročně mírně ubylo kontrol na základě podnětů spotřebitelů, loni to bylo 176, letos o šest méně.
Zdroj: ČTK