gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jak je to s restaurací, kde děti nechtějí

Jak je to s restaurací, kde děti nechtějí

Fotografie cedule na dveřích restaurace žádající děti, aby v podniku nepobíhaly, nekřičely nebo nejezdily na tříkolce, vás na našem Facebooku zaujala a vzbudila vášnivou diskusi. Ta ještě vygradovala, když jsme zjistili, že dotyčná hospoda mezitím vstup dětem úplně zakázala a hrozí jí za to postih od České obchodní inspekce. Byli jsme zvědaví na detaily a poprosili jsme proto o rozhovor manažera restaurace Stodola House na pražském Jižním Městě Davida Salomona.

 

David Salomon, manažer restaurace Stodola House na pražském Jižním Městě

 

Davide, pokud tomu správně rozumíme, cedule se u vás v restauraci objevila někdy v roce 2016, jak vás to tehdy napadlo?

 

Ve společnosti je už delší dobu patrný trend, podle kterého by rodiče s dětmi měli trávit veškerý volný čas a brát je všude s sebou. Mnoho podniků se mu přizpůsobilo a dětským hostům nabízí omalovánky na stole, hračky na podlaze nebo dokonce celé herní koutky.

 

My jsme ale hospoda, do které si lidé chodí pochutnat na typických českých pokrmech, občerstvit se skvěle ošetřeným, vychlazeným plzeňským Prazdrojem, posedět, poklábosit a zakouřit si na zahrádce. Tomu odpovídá prostředí, podle mého názoru zcela nevhodné pro malé děti. Sám bych svoje děti do takové restaurace nikdy nevzal. Nechci rodičům nasazovat psí hlavu, ale často se stává, že si návštěvu restaurace užívají, dětem se nevěnují a ty jsou pak na obtíž ostatním hostům.

 

Restaurace Stodola House na pražském Jižním Městě

 

Ķdyž jdete na pivo s přáteli, nechcete přece pozorovat a poslouchat skotačící, výskající cizí děti. A vzpomeňte si, jak jsme se sami, když jsme byli malí, nudili, když nás rodiče vzali do restaurace a tam na nás jakoby zapomněli.

 

Musím zmínit i bezpečnost. Děti pobíhající pod nohama obsluze, která má plné ruce půllitrů s pivem a talířů s horkou polévkou nebo omáčkou, jsou samozřejmě obrovským rizikem. Chtěli jsme na to rodiče upozornit a tak vznikla ona slavná cedule.

 

A trpí i obchod. Dvě, tři maminky nebo tatínkové s kočárky obsadí celý stůl a zablokují několik dalších okolo. V kočárcích navíc kromě dětí často transportují zásoby jídla a pití, obvykle i pro dospělé. Uhlídat konzumaci dovezeného kontrabandu je v podstatě nemožné. A to nemluvím o štamgastech, kteří se při pohledu na “mateřskou školku” ve dveřích otočí na podpadku a odejdou jinam.

 

Cedule z restaurace Stodola House, která vzbudila tolik vášní

 

Tak jste tedy vytvořili onu legendární ceduli. Jaké jste tehdy zaznamenali reakce?

 

Většina hostů nám vyjadřovala podporu. Zaznamenali jsme nárůst tržeb a díky tomu, že se fotka cedule rychle rozšířila na sociálních sítích, objevilo se u nás hodně zvědavých návštěvníků z celé republiky.

 

Bohužel, rodiče a tedy i děti naše prosby zformulované na zmíněné ceduli většinou ignorovali. Časem jsme proto přistoupili k zákazu vstupu s kočárkem po 17:00.

 

Ale asi ani to nestačilo, teď už k vám děti, a dokonce ani mládež do 18 let, nesmí vůbec. Ani s doprovodem.

 

Jednak se to moc neosvědčilo a vedlo to k pravidelným roztržkám s rodiči, kteří nechtěli pochopit, proč by po 17:00 měli s kočárkem odejít (a to je v dochozí vzdálenosti minimálně 10 dalších restaurací). Hlavně ale vstoupil v platnost zákon č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Jak víte, tento zákon nejenom zakázal kouření v restauracích, ale také razantně zpřísnil pokuty za prodej tabáku a alkoholu mladistvým.

 

Mají mít děti nárok na vstup do restaurace?

 

Fyzické osobě (tzn. servírce nebo výčepnímu), která prodá alkoholický nápoj osobě mladší 18 let, hrozí pokuta až do výše 150 000 korun a v případě, že se jedná osobu mladší 15 let, může být pokuta až dvojnásobná. Pokud dojde k porušení zákazu prodeje a podávání alkoholického nápoje osobě mladší 18 let právnickou osobou (týká se majitele nebo provozovatele restaurace) je možné uložit pokutu až do výše jednoho milionu korun (pokud je osoba mladší 15 let až do výše dvou milionů) a zároveň lze uložit zákaz činnosti až do dvou let.

 

Taková pokuta nebo zákaz činnosti by pro nás byly samozřejmě likvidační. Není v našich silách uhlídat, aby u nás někdo starší nezakoupil alkohol a nerozdělil se o něj s mladší osobou. V případě kontroly pak dotyční “hodí” všechno na obsluhu.

 

Restaurace Stodola House na pražském Jižním Městě

 

Pokuty za prodej tabáku nezletilým jsou sice nižší, ale pochopitelně se jim také chceme vyhnout. U toalet máme automat na cigarety. Zákon jsem pochopil tak, že bychom u něj museli mít nepřetržitě zaměstnance, který by ověřoval věk nakupujících. Nebo uplně zabránit přístupu osob mladších 18 let.

 

Obecným zákazem se tedy chráníme a zároveň vycházíme vstříc liteře zákona. Hosty o všem jasně informujeme v našem Návštěvním řádu vyvěšeném viditelně u vchodu. Hospodu vnímám jako soukromý prostor s jasnými pravidly vstupu. Přirovnám to k tomu, jako když příjde někdo k vám domů a nebude se chovat, jak vy chcete, tak ho taky dál nepozvete.

 

To zní zcela logicky a právně čistě, co tedy ta kontrola ČOI?

 

Kontroloři ČOI k nám přišli, očividně na udání, s dětským figurantem. Do restaurace nebyli vpuštěni. Následně jsme obdrželi protokol o kontrole a rozhodnutí o zahájení správního řízení, údajně kvůli diskriminaci. Proti tomu jsme se odvolali a čekáme, co bude dál. Nejsme si vědomi žádného porušení zákona, o nějaké diskriminaci nemůže být řeč. Naopak děláme všechno proto, abychom všechny platné zákony do posledního písmena dodrželi. Děti mají být ve škole nebo na hřišti a ne v hospodě, kde se pije alkohol, kouří a konzumují tučná kořeněná jídla.

 

Davidovi děkujeme za rozhovor a restauraci Stodola House držíme palce. Doufáme, že státní úředníci se budou řídit zdravým rozumem. Pokud by totiž rozhodli, že zákaz vstupu pro děti je diskriminací, znamenalo by to, že podle našich zákonů mají děti právo navštívit hospodu. Po tom, co byli všichni, kdo podnikají v našem oboru, v rámci zavádění EET paušálně označeni za zloděje, by nás to sice nepřekvapilo, ale nějaké zbytky optimismu si chceme zachovat.

Redakce GastroJobs.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.