gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Věděli jste? Svatomartinské víno

Věděli jste? Svatomartinské víno

Blíží se magické datum 11. listopadu a všichni se již těší na první doušek Svatomartinského vína ročníku 2018. Tradiční svátek svatého Martina a víno se našim vinařům podařilo spojit opravdu mimořádně. Vždyť produkce Svatomartinského vzrostly z nuly až na současné více než 2 miliony lahví!  

 

A co tedy od Svatomartinských vín očekávat?

Svatomartinská mohou být bílá, růžová i červená aktuálního ročníku z raných odrůd. U bílých vín je to Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský a u červených a růžových Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe (jen růžové). Je jasné, že takové víno se ve sklepě skoro neohřeje. Svatomartinská vína jsou tak mladistvě ovocná a svěží.

 

Svatý Martin už je za dojem

 

Aby mohl vinařit opatřit láhev svého vína známkou Svatomartinské, nestačí jen chtít a připojit se k této obnovené tradici. Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína povolených odrůd. Odrůda ale není všechno. Důležitá je také, aby vína byla suchá a měla odpovídající kvalitu a vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborné komise, které rozhodnou, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat. Svatomartinská vína jsou pak označena na etiketě známým logem Martina na koni.

 

Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté by víno mohlo začít ztrácet svoji výjimečnou chuť i svěžest.

 

Svatomartinská husa je stále oblíbenou pochoutkou

 

Svatomartinské víno a vůbec celý svátek svatého Martina je spojen s mnoha akcemi v různých podobách po celém území Moravy a Čech, ve větších městech i malých vesnicích. Svatomartinské slavnosti jsou dnes společenskou událostí, kterou vyhledává stále více lidí. Na různých místech můžete navštívit slavnostní otevírání Svatomartinských vín, městské slavnosti, slavnosti žehnání vína, jarmarky a trhy, posvícení, poutě, průvody, a hlavně košty a ochutnávky mladých vín.

 

Svatomartinské a vše s tím spojené se těší takové oblibě, že si dnes mnoho lidí dělá vlastní svatomartinské oslavy. Nakoupí si různé druhy vín, upečou husu a připraví další pochutiny a s přáteli sedí, povídají, jedí a u toho popíjejí mladá vína a dobře se baví.

Zdroj: TZ

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.