Pandí menu v duchu Dada
“Pro nás je všechno příležitost k zábavě. Kdykoli se smějeme, vyprazdňujeme se a odevzdáváme se větru, který třese dveřmi a okny. Noc větru nás naplňuje.“
Toliko úryvek dadaistického manifestu, uměleckého směru etablovaného v průběhu první světové války a několika následujících letech po ní. O zhruba století později dadaismus ožívá v barovém světě – přesněji v brněnském baru Super Panda Circus jako téma nového koktejlového menu, které odstartovalo svou roční pouť časem minulý týden, v úterý 16. října.
Toto dadaistické menu má podobu několika vzájemně nesouvisejících předmětů – krabice na bonbóny, vázy s květinami, lastury a lampionu. Zatímco podle chuti bonbónů si vybíráte koktejly potenciálně populární, obrázkové hříčky namalované na lampionech reprezentují ty nejvíc trhlé drinky. “Květinové“ nápoje jsou jemnějšího ražení, a v těch, o nichž místo šumu moře referuje hlas z lastury, absentuje alkohol. Pro nehračičky je k dispozici i konvenční verze menu – tlustá kniha.
“Umění, nesourodé myšlenky, jiný pohled na svět. Podle nás je to ten správný směr, jímž by se naše Panda měla ubírat,“ tvrdí jeden z autorů menu Tomáš Křemenák.
Výstřední dadaismus se promítá i do názvů 21 alkoholických a 4 nealkoholických drinků. Dobrými příklady mohou být Libido wehrmacht, Squadra glazura, Propiscosour nebo Krojovaný paganismus. Nejdivnější bar v Česku také pokračuje v tradici extravagantních servisů. Keramická hlava koně, trojpatrová sklenička nebo hrnek ve tvaru dortíku jsou toho jasným důkazem.
Pandí koktejly jsou i tentokrát plné nevšedních surovin. Již několik let v barovém světě letí různé fermentáty. Pandí osazenstvo protentokrát vyměnilo v našich končinách již osvědčenou kombuchu za kulturu jun, která kvasí zelený čaj. Z dalších domácích ingrediencí jmenujme kaktusový džus, rum infuzovaný popkornem a sezamem, slivovici infuzovanou slaninou a uzeným, kukicha bitters či arašídovou zmrzlinu.
Asi jen málo podniků umístilo na meníčko koktejl, jehož bází je sběratelská láhev Jack Daniel’s No. 27 Gold, a Panda je samozřejmě jedním z nich. K aromatizaci drinků barmani kromě různých druhů dřev tentokrát používají také pryskyřici labdanum.
Kromě toho Lidi z Baru už nějaký čas souzní taky s trendem experimentálního staření koktejlů. V Pandě po předchozím použití stavební cihly tentokrát sáhli po akváriu se slanou vodou a dvou kameninových nádobách. V nich bude několik měsíců ležet drink Bukkake Stroboskop. “Pokoušíme se tak simulovat zrání koktejlu v amforách na dně moře,“ dodává na závěr Tomáš Křemenák.
Zdroj: TZ, fotografie Kristýna Vysloužilová