gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jak Vojta porazil celý svět

Jak Vojta porazil celý svět

Na Culinary World Cup se chystají nejen kuchaři a cukráři, ale také tradičně i řezbáři. Do Lucemburku tak odjelo soutěžit šest zástupců Czech-Slovak Carving Teamu.

 

Czech-Slovak Carving Team v Lucemburku

 

Hned první den dosáhl na dvě zlaté v kompozici a prvním semifinálovém live kole Vojta Petržela. Jak se později ukázalo, získal největší počet bodů ze všech čtyř kol. Z těch postupovali do finále jen držitelé stříbrné a zlaté medaile. Tím, že se sčítala obě kola, byla to výborná pozice. Nicméně přesné bodové rozdíly nikdo z finalistů neznal.

 

Hned první den dosáhl na dvě zlaté v kompozici a prvním semifinálovém live kole Vojta Petržela

 

Postupně v kompozicích přidali pro tým stříbro ostřílený slovenský řezbář Patrik Smaha s thajským stylem, jenž soutěžil po osmi letech, a Václav Mužikovský s drakem. Pěkná práce Radky Horké ve stylu 3D bohužel skončila jen s diplomem, byť si za originální motivy jistě bronz zasloužila. Své první zkušenosti z velké soutěže sbírali slovenští řezbáři Erik Šamaj a Slavomír Staňák. Druhý jmenovaný navíc soutěžil v live carvingu.

 

Postupně v kompozicích přidali pro tým stříbro ostřílený slovenský řezbář Patrik Smaha s thajským stylem...

 

Ve finálovém kole live carvingu byli zástupci Evropy a Ameriky, ale samozřejmě nesměli chybět asijští řezbáři z Thajska, Tchaj Wanu a Koreje. Komise (téměř stejná jako na olympiádě) preferovala jemný thajský styl, proto asi jen jeden řezbář volil kombinaci 3D motivu s thajským stylem. Další už jen jemné řezy na melounech, dýni nebo ovoci. A to právě nahrávalo  do karet našemu Vojtovi.

 

... a Václav Mužikovský s drakem

 

Již na olympiádě patřil k těm, co vyřezali velké množství výrobků, a letošní zadání použít pět surovin bylo pro něj výhodou. Ve finálovém kole opět získal největší počet bodů, i přes drobnou ztrátu za nevyužití celé cukety. Celkově s přehledem vyhrál a z Lucemburska si tak díky Vojtovi Petrželovi veze český carving druhé prvenství z TOP světových klání (po kompozicích v roce 2004 na olympiádě). Zároveň jde o první a historický úspěch v live carvingu. Věříme, že i na olympiádě v roce 2020 přidá další zlato v carvingu a pomůže tak k úspěchu i Juniorskému národnímu týmu, jehož je členem.

 

A Vojta nakonec vytřel zrak všem

 

Tým děkuje za podporu partnerům ČerozFrucht a GastroJobs.cz. Díky jejich podpoře českých soutěží může dobře trénovat na vrcholné akce a reprezentovat český a slovenský carving ve světě.

Zdroj: Luděk Procházka, Czech-Slovak Carving Team

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.