Pssst

gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabicky

Sladký advent ve Vídni

Sladký advent ve Vídni

Čtyři týdny před Štědrým dnem začíná krásné období očekávání a těšení. A mnozí lidé vyráží na předvánoční adventní trhy. Ochutnat mnohé slané i sladké dobroty, pobavit se, nakoupit nějaké dárečky a nasát vánoční atmosféru. Já jsem se letos vydala už poněkolikáté zase do rakouského hlavního města.

 

Vídeň je nádherná v každém období. A je taky sladká v každém období. Ulice historického jádra jsou lemovány cukrárnami a kavárnami s nádhernými fasádami i nápaditými lákavými výlohami. V adventním čase je sladká nabídka ještě mnohem větší. Na všech vídeňských vánočních trzích máte pocit, že vám stoupne hladina cukru v krvi už jen z toho, co vidíte. Perníky, čokoláda, pralinky, ovoce zalité v karamelu i čokoládě, nejrůznější dortíky a zákusky, obří koblihy i kremrole, sněhové i marcipánové cukroví. A také malé Sacher dorty, které vypadají tak luxusně, že mohou být zajímavým dárkem. Nevíte, co ochutnat dřív. A je vám líto, že nemůžete ochutnat všechno.

 

V adventním čase je sladká nabídka ve Vídni ještě mnohem větší

 

V adventním čase je sladká nabídka ve Vídni ještě mnohem větší

 

V adventním čase je sladká nabídka ve Vídni ještě mnohem větší

 

V adventním čase je sladká nabídka ve Vídni ještě mnohem větší

 

A když už máte uchozené nohy, potřebujete si sednout a zahřát se i něčím jiným, než některým z mnoha vánočních punčů, zamíříte do některé restaurace, cukrárny nebo kavárny. Já mám svou oblíbenou kousek za Dómem svatého Štěpána. Café Diglas tu stojí od roku 1923, ale jméno Diglas zná vídeňská gastronomie dokonce už od roku 1875. Hned při první návštěvě před několika lety mě zaujal nejen krásný interiér, výborné zákusky i káva, ale také velká obrazovka na stěně naproti vchodu, kde běží video z výroby zákusků, které jsou v nabídce. Je tak sugestivní a lákavé, že návštěvník kavárny prostě musí některou z těch sladkých dobrot ochutnat.

 

Café Diglas tu stojí od roku 1923, ale jméno Diglas zná vídeňská gastronomie dokonce už od roku 1875

 

Od té první návštěvy, kdykoli zavítám do Vídně, Café Diglas nevynechám. Tentokrát jsem si ke kávě objednala tvarohový a jablkový závin, tedy přesně řečeno štrůdl. A nemůžu se rozhodnout, který byl lepší. Oba jsou šťavnaté a v ústech se krásně rozplývají. Nejspíš tam budu muset brzy znovu zajít a pokusit se vybrat favorita.

 

Café Diglas tu stojí od roku 1923, ale jméno Diglas zná vídeňská gastronomie dokonce už od roku 1875

 

Zkrátka, ať už ve Vídni navštívíte pouze adventní trhy nebo zajdete i do nějaké restaurace, kavárny či cukrárny, skvělým sladkostem patrně neodoláte. A ani není důvod. Proč bychom si nemohli život čas od času osladit.

 

Přeju vám sladký, voňavý a klidný čas předvánoční.

Vaše Lucie
Lucie Cukrařinka ❤

Fotografie: © Lucie, Café Diglas (2)

 

Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.