Změny klimatu svědčí anglickému šampaňskému
ČTK/AFP: "Máme tady téměř stejné klima, jako bylo ve francouzské Champagne před sto lety," raduje se britský profesor a enolog Chris Foss. Díky oteplování klimatu si angličtí vinaři mnou ruce: jejich šumivá vína získávají na kvalitě a soupeří nyní i s francouzským šampaňským, píše agentura AFP.
James Bowerman, který má na starosti vinařství Vranken-Pommery, prochází vinicemi Pinglestonu na jihu Anglie a doširoka se usmívá: "Pinot meunier se letos opravdu povedl," říká. Počasí potěšilo tento slavný Maison de Champagne, který nedávno investoval do jihoanglické oblasti, aby zde produkoval šumivá vína. Díky rychlému rozvoji vinařství v Anglii se Vranken-Pommery rozhodla pro tyto svahy v Hampshiru s křídovitou půdou. Patnáct hektarů chardonnay, pinot noir a pinot meunier, tří typických odrůd šampaňského, bylo loni osázeno a brzy k nim přibude dalších 25 hektarů.
"Museli jsme v červnu rostliny zavlažovat, a to jsme vzhledem k pověsti anglického podnebí nečekali," uvádí Clément Pierlot, ředitel vinic a sklepník Pommery & Greno. Po velkou část léta byly ve Velké Británii registrovány teploty mnohem vyšší,než je průměr, a nedostatek srážek, uvádí britský meteorologický úřad, který očekává, že v nadcházejících desetiletích teploty ještě porostou. “Čím více let bude takových jako letos, tím bude mít víno větší styl," raduje se Bowerman.
Britský ministr životního prostředí Michael Gove soudí, že změna klimatu je "výhodou". Anglická šumivá vína budou brzy poskytovat britským milovníkům vína více potěšení než francouzské šampaňské, předpovídá. Produkce šumivých vín v Anglii není novinkou, ale počet osázených hektarů za posledních deset let vzrostl o 150 procent. Se čtyřmi miliony lahví loni představovala tato produkce 68 procent všech vín vyráběných na britském území. Toto procento by ještě mělo narůst, neboť pinot noir, pinot meunier a chardonnay tvoří 71,2 procenta všech vysázených odrůd.
"Přešli jsme od drobné produkce ke vzkvétajícímu průmyslu," konstatuje Cherie Spriggsová, šéfová vinařství Nyetimber, jehož první vinná réva byla vysázena před 30 lety. Letos získala titul producentky šumivého vína roku na International Wine Challenge, kde tak poprvé bylo překonáno šampaňské. "Před 30 lety bylo nemožné, aby chardonnay vyzrálo, vína zůstávala zelená, tvrdá, příliš kyselá, zkrátka to nešlo. Dnes to není problém," zdůrazňuje Chris Foss.
Kromě Vranken-Pommery vstoupil na britskou scénu další známý producent šampaňského Taittinger, a to v Kentu, kde chce produkovat šumivé víno. Jeho první lahve přijdou na trh v roce 2023. Ani Britové nezůstávají pozadu. K průkopníkům jako je Ridgeview nebo Chapel Down, oficiálním dodavatelům Downing Street, se přidávají další, jako je Rathfinny či Gusbourne.
Většina vinic leží na jihovýchodě Anglie a v Hampshiru, ale oteplování klimatu otevírá nové možnosti. Jedna nedávná vědecká studie označila 34.800 hektarů půdy v Anglii a Walesu jako vhodných k pěstování vína v souvislosti s teplejšími sezonami, například v Essexu na severovýchod od Londýna či v Suffolku na východě Anglie.
Anglické vinice jsou však tváří v tvář velkým producentům šampaňského trpaslíky. Anglické šumivé víno je také drahé, kvůli vysokým cenám půdy a pracovní síly. Vinaře zneklidňuje brexit, neboť zaměstnávají personál z Evropské unie. Například v Pinglestonu pracují Rumuni. "Jestliže už nebudou moci přicházet (po vystoupení Británie z EU příští rok v březnu), bude těžké najít dostatek kvalifikovaných lidí," poznamenává James Bowerman.
Zdroj: ČTK/AFP