Průměrná cena obědového menu vzrostla na 106 korun
Průměrná cena poledních meníček se v roce 2017 pohybovala na úrovni 100,80 Kč. V průběhu roku 2018 cena mírně vzrostla a oběd nyní průměrně vychází na 106,00 Kč. To odpovídá meziročnímu navýšení o 4,8 %. Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi téměř 5000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.
Jen pro srovnání: ceny obědů za předchozí sledované období (2016/2017) vzrostly o 10,30 Kč, tedy 10,2 %.
Ze sledovaných údajů vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském (99,10 Kč) či Plzeňském kraji (99,70 Kč). Naopak v Praze budete muset sáhnout do své kapsy hlouběji (117,40 Kč). Druhý nejdražší oběd na vás čeká v Královéhradeckém kraji (111,10 Kč), následuje kraj Olomoucký (109,50 Kč).
Paradoxní situace nastala v Karlovarském kraji, kde se dokonce průměrná cena obědu meziročně nepatrně snížila z 99,50 v roce 2017 na aktuálních 99,10 korun. Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Moravskoslezském kraji (+ 9,0Kč), což odpovídá 9 %.
Překvapením je samotné hlavní město Praha, kde je meziroční změna + 4 Kč, což odpovídá pouhým 3,4 %.
"Je potřebné si uvědomit, že index spotřebitelských cen rostl meziročně v průměru o 2 % (ČSÚ - 11/2018). Současně je nezbytné zohlednit i meziroční růst mezd, který činil republikově 8,6 % (ČSÚ - 09/2018). To je stručná argumentace, proč došlo k navyšování cen obědových meníček!" uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.
Zdroj: menicka.cz