Olima Cup po dvaadvacáté
Na konci prvního říjnového víkendu se v příjemném prostředí olomouckého výstaviště sešli účastníci a účastnice už dvacátého druhého ročníku tradiční kuchařské a cukrářské soutěže Olima Cup. Přijeli z celé republiky, ale také ze Slovenska a z Polska. Nás zajímaly především první dva dny turnaje, kdy svoje umění předváděli “závodníci” v kategoriích, které GastroJobs.cz s radostí sponzoruje, totiž kadetů a juniorů.
A tak zatímco v hlavní hale výstavního areálu v rámci současně probíhající akce prodejci nabízeli svoji zeleninu, med, bylinky, burčák či slivovici a přilehlé terasy a zahrady skrápěl vytrvalý déšť, na galerii už na soutěžící čekala dvě plně vybavená kuchyňská stanoviště a odborná porota.
Na mladých studentech a studentkách odborných škol byly patrné jisté známky nervozity. Není divu, vždyť někteří z nich pracovali před publikem poprvé! Soutěžící vařili a pekli, porota ochutnávala a hodnotila za napjatého přihlížení pedagogů, kteří své svěřence do Olomouce doprovodili. Zvědaví kolemjdoucí z řad náhodných hostů se se zájmem zastavovali a jistá dáma z obecenstva dokonce stihla v nestřeženém okamžiku ochutnat jeden z vystavených soutěžních pokrmů.
22. ročník Olima Cupu už je minulostí...
Děkujeme porotě a organizátorům za skvělou práci při přípravě celé akce i vytvoření příjemné atmosféry, všem juniorům a kadetům za účast a vítězům gratulujeme! Za rok v Olomouci zase na shledanou!
A jak to všechno dopadlo?
OLIMA CUP 2017 - VÝSLEDKOVÁ LISTINA
Kuchaři - kadeti
Bronzová medaile: Jakub Husník (234 bodů, Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň)
Diplom: Marek Schulmeister (212 bodů, Moravská střední škola Olomouc)
Diplom: Tadeáš Cicko (189 bodů, Moravská střední škola Olomouc)
Diplom: Petr Matiaska (129 bodů, Akademie hotelnictví a cestovního ruchu Plzeň)
Cukráři - kadeti
1. místo: Smona Bobeková (276 bodů, Střední odborní škola Litovel)
2. místo: Alena Vlasáková (233 bodů, Střední odborní škola Litovel)
3. místo: Romana Hrbáčková (229 bodů, Střední odborní škola Litovel)
Kuchaři - junioři
1. místo: Jan Žídek (361 bodů, Střední škola gastronomie a služeb Liberec)
2. místo: Denisa Kopecká (353 bodů, Integrovaná střední škola Moravská Třebová)
3. místo: Martin Vantuch (311 bodů, AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství Ostrava - Vítkovice)
4. místo: Łukasz Skowron (309 bodů, Zespół szkół ekonomicznych, Wodzisław, Polsko)
5. místo: Marcela Bednářová (302 bodů, Regionální tým juniorů a seniorů AKC SMS)
6. místo: Patrycja Mandera (294 bodů, Zespół szkół ekonomicznych, Wodzisław, Polsko)
7. místo: Jakub Mrva (280 bodů, AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství Ostrava - Vítkovice)
8. místo: Rostislav Babinec (276 bodů, Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí)
9. místo: Patrik Hrabovský (238 bodů, Integrovaná střední škola - Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí)
10. místo: Matěj Vašků (222 bodů, SOU gastronomie U Krbu Praha)
Cukráři - junioři
Stříbrná medaile: Zdena Rubešová (205 bodů, SOŠ a SOU Polička)
Václav Šmerda – předseda komise – certifikovaný komisař AKC ČR
Ivan Vozár – člen komise – certifikovaný komisař SZKC
Ján Michna – člen komise – certifikovaný komisař SZKC
Zdenka Minářová – člen komise AKC ČR
Jarmila Karásková – člen komise – certifikovaná komisařka AKC ČR
Miloš Lachkovič – člen komise - World Master Chef Slovakia
Ředitel soutěže:
Ing. Václav Forman – AKC ČR – předseda pobočky Severní Morava a Slezsko