Objednáme.eu

Michelin 2019 pro Francii je venku. Ne všechny potěšil

Michelin 2019 pro Francii je venku. Ne všechny potěšil

Proslulý gastronomický průvodce včera v Paříži představil svoje letošní vydání pro Francii. A jako každý rok to přineslo řadu překvapení.

 

O jednu hvězdu ze tří po pouhém roce přišel podnik La Maison des Bois, kde je šéfkuchařem Marc Veyrat, jenž se specializuje na molekulární gastronomii. Slavný savojský mistr vařečky to v rozhovoru s Europe 1 označil za nespravedlnost. "Máme super tým, nechápu to," dodal.

 

Stejný osud stihl i historickou alsaskou restauraci Auberge de l’Ill, která měla tři hvězdy dlouhých 51 let. Server msm.com to považuje za "největší šok ve francouzském kulinářském průvodci pro rok 2019".

 

Restaurace Auberge de l’Ill o jednu hvězdičku přišla


Překvapením je i opětovné zařazení restaurace Le Suquet à Laguiole šéfkuchaře Sébastiana Brase (2 hvězdičky). Bras předloni na podzim požádal Michelin, aby jeho restauraci, která se pyšnila tříhvězdičkovým hodnocením od roku 1999, napříště do své publikace nezahrnoval. Chtěl se vyhnout stresu a napětí, které s sebou návštěvy inspektorů přinášejí:Inspekce probíhají dvakrát až třikrát do roka, dopředu o nich nikdy nevíme. Denně vydáme 500 jídel, teoreticky každé z nich může skončit u michelinského inspektora. Možná teď nebudeme tak slavní, ale to nám nevadí. Můžeme se v klidu soustředit na vaření.” V roce 2018 tedy restaurace v průvodci chyběla, i když Michelin nejprve tvrdil, že jeho hodnocení je nezávislé a hvězdičky prostě není možné “vrátit”. Teď je Le Suquet à Laguiole zpátky, získala tentokrát dvě hvězdičky. Šéfkuchař z toho nemá radost a nechal se slyšet, že na jeho postoji se nic nemění.

 

Sébastian Bras (uplně vpravo) se svých hvězdiček asi nezbaví

 

Nejvyšší možný počet hvězd, tři, podle francouzského tisku nově získaly dvě restaurace, a to Le Clos des Sens v Annecy a Mirazur v Mentonu. Kuchyni v Mirazuru vládne argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco, který se tak podle serveru rádia Europe 1 stal jediným takto oceněným cizincem ve Francii.

 

Argentinský šéfkuchař Mauro Colagreco

 

O jednu ze svých dvou michelinských hvězd přišla luxusní restaurace Paloma na francouzském Azurovém pobřeží, kterou před několika lety otevřel nynější český premiér Andrej Babiš. Restaurace Paloma v Mougins nedaleko Cannes podle českých médií spadá do skupiny SynBiol. Babiš byl dříve jediným akcionářem SynBiolu, kvůli zákonu o střetu zájmů ale následně vložil akcie SynBiolu do svěřenských fondů.

 

https://www.restaurant-paloma-mougins.com

 

Známý červený průvodce, jehož přízeň výrazně zvyšuje restauracím návštěvnost, vychází od roku 1900 a v roce 1933 zavedl hvězdičkový systém. Tři hvězdy znamenají "výjimečnou kuchyni, která stojí za cestu", zatímco dvě hvězdičky značí "výbornou kuchyni, která stojí za zajížďku"; jednu hvězdičku dostávají velmi dobré restaurace ve své kategorii. Michelin vydává i průvodce po zahraničních restauracích.

Zdroje: ČTK, Fine Dining Lovers

Fotografie: Auberge de l’Ill, Mirazur, Le Suquet à Laguiole, Paloma Mougins

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.