Finále Bocuse d'Or ovládli Skandinávci
Světové finále jedné z nejprestižnějších kulinářských soutěží proběhlo v uplynulých dnech ve francouzském Lyonu. S přehledem ho vyhrála kuchařská družstva ze severských zemí.
Absolutními vítězi se mezi 24 finálovými týmy stali Dánové v čele s šéfkuchařem Kennethem Toft-Hansenem z restaurace Svinklöv Badehotel. Z druhého místa se radovali Švédové a skandinávský triumf dovršilo třetí Norsko.
Soutěž založil v roce 1987 šéfkuchař Paul Bocuse. Všichni účastníci si připomněli tohoto legendárního gastronomického profesionála a skvělého člověka, který nás bohužel vloni opustil. Ocenění pro nejlepší soutěžící má podobu jeho sošky a předává je Paulův syn Jêrome, rovněž šéfkuchař. Letošní ročník byl věnován také památce dalšího fantastického kuchaře, Joëla Robuchona (+ 2018).
Minulý týden se v Lyonu uskutečnila jiná prestižní gastronomická soutěž International Catering Cup, ve které národní týmy soupeří v přípravě pokrmů servírovaných formou bufetu. Mezi 12 týmy z celého světa se prosadil i Český národní tým kuchařů a cukrářů vedený Janem Horkým, když získal zvláštní cenu za přípravu nejlepšího vepřového. Hlavní cenu obdržel domácí tým.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: Bocuse d'Or, ČTK
Fotografie: Bocuse d'Or