Objednáme.eu

Maso z nemocných polských krav je i u nás

Maso z nemocných polských krav je i u nás

Maso z problematických polských jatek, kde se zpracovávaly nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) šlo o zhruba 300 kilogramů hovězího, které skončilo v Praze, Varnsdorfu, Novém Bydžově a Kostelci nad Labem. Jedna zásilka o hmotnosti 100 kilogramů byla vrácena po apelu polského obchodníka zpět do Polska. Toman to dnes řekl na mimořádném briefingu. Ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád uvedl, že maso nemusí být závadné, ale zpracovávalo se v závodech, kam šla i problematická zvířata. Je podle něj možné, že maso ve Varnsdorfu je už zkonzumované.

 

Ministr vyzval občany, aby se polskému hovězímu vyhýbali a dali přednost české produkci. ČR případně zavede mimořádná veterinární opatření, kterými by se omezil obchod, aby se polské hovězí maso do ČR nedostávalo, až po konzultaci s Evropskou komisí (EK), uvedl Toman. Zákazníci se mají dotazovat i v restauracích, odkud maso pochází. Při případném zákazu by podle něj bylo třeba postupovat s ostatními evropskými státy jednotně, aby se problematické maso z Polska nedostalo na české území přes jiné členské státy.

 

Kravička

 

Ministr řekl, že nevěří polskému systému veterinární kontroly. Nejprve podle něj polská strana tvrdila, že maso nešlo z Polska, pak že ze země odešlo, nyní že se dostalo i do ČR. "Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat," dodal ministr. Ministr také oslovil EK, aby mu vysvětlila, jaké kroky přijme, aby se podobné situace neopakovaly.

 

Na baleném mase se země původu uvádí, u nebaleného je povinnost mít informace o původu v blízkosti místa nabízení masa k prodeji, například na informační tabuli. O problému Evropany informovalo Polsko v evropském systému varování pro potraviny, inspektoři SVS vyrazili do podniků, které maso přijaly. Problém se netýká největšího českého zpracovatele masa Agrofertu, který podle svého mluvčího Karla Hanzelky žádné polské hovězí nedováží.

 

Jatka

 

V Novém Bydžově místní zpracovatel masa zásilku 106 kilogramů masa z polských problematických jatek ve čtvrtek vrátil do Polska, a to po výzvě od polského obchodníka. "Dovozce se k tomu postavil čelem. Nebylo nic distribuováno a veškeré množství, které si jeho dodavatel z Polska vyžádal vrátit zpět, tak bylo vráceno," řekl ČTK ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch. Jméno bydžovské firmy neuvedl. Veterináři bydžovské firmě zároveň pozastavili obchod s polským masem od jiných polských dodavatelů. Toto maso ze dvou dodávek sice nepochází z problematických jatek, ale veterináři z něj podle Hantsche preventivně odebrali vzorky pro rozbor ve Státním veterinárním ústavu.

 

Ivana Matková, spolumajitelka řeznictví a uzenářství Antonín Matek z Kostelce nad Labem, ČTK řekla, že mají vlastní jatky a hovězí maso v Polsku nikdy nekupovali a nebudou kupovat. Na svých jatkách porážejí dobytek z Polabí, ze vzdálenosti do 50 kilometrů od Kostelce, zdůraznila.

 

Zpracování masa

 

Konzumace hovězího z nemocných krav může lidem způsobit vážné zdravotní problémy. Jde o otravy z jídla se závažným průběhem, zánět mozkových blan, zánět kostí a kloubů nebo o těžkou formu sepse. Podle Semeráda by ale maso nejspíš zapáchalo. Problémem může být léčení zvířat antibiotiky, můžou tak vznikat rezistence, lidé na něj mohou být alergičtí.

 

Čeští veterináři v tomto týdnu zesílili kontroly dováženého polského hovězího masa, kontroly jsou však stále namátkové. Podle Tomana šlo o zvýšení počtu kontrol i o 100 procent.

 

Příjemci masa v ČR podle Petra Majera ze SVS loni nahlásili přes 14.000 tun hovězího masa, které obdrželi z Polska. Do ČR se dostalo skoro ve 28.000 dodávkách. Z něj veterináři při zhruba 350 kontrolách prověřili kolem 600 tun masa. "Nějaká závada byla zjištěna u zhruba 30 kontrol. Téměř ve všech případech šlo o nenahlášení zásilky tak, jak ukládá zákon, v několika případech pak o nedostatky ve značení či dokumentaci," uvedl Majer. Dodal, že nebyly zjištěny žádné závažné závady, na jejichž základě by zásilka byla vrácena do místa původu nebo zlikvidována v asanačním podniku.

 

Hovězí maso

 

Na začátku současné aféry s polským hovězím stála reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka. Viditelně zkažené části masa se potom odřezávaly a vyhazovaly. Během noci podle reportéra na jatkách zpracovali kolem 15 kusů nemocného dobytka.

 

Podle čtvrtečního prohlášení hlavního veterináře Pawla Niemczuka Polsko vyvezlo 2 700 kilogramů podezřelého hovězího do deseti zemí EU, mezi nimiž je i Slovensko, které podle posledních zpráv dovezlo až 600 kilogramů problematického masa. Dnes Evropská komise uvedla, že se maso z problematických jatek dostalo do 14 zemí včetně Polska a ČR. Niemczuk přitom ve čtvrtek prohlásil, že se maso do Česka nedostalo.

 

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Ilustrační fotografie pod licencí CC0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.