Objednáme.eu

Český tým v Lyonu bodoval pokrmem z vepřového

Český tým v Lyonu bodoval pokrmem z vepřového

International Catering Cup je jednou z nejprestižnějších gastronomických soutěží. Letos ve francouzském Lyonu probíhal 25. a 26.ledna a zúčastnilo se ho 12 špičkových kulinářských týmů z celého světa Již popáté mezi nimi bylo i družstvo českých šéfkuchařů.

 

A stejně jako v roce 2015 tento tým (v podstatě ve stejném složení: Jan Horký, Radek David, Tomáš Popp a Martin Svatek) vybojoval cenu za nejlepší chod z vepřového masa. “Stali jsme se tak vlastně historicky nejúspěšnějšími soutěžícími v přípravě vepřového. Ze šesti ročníků jsme tuto cenu získali dvakrát. Mám z toho velkou radost,” říká Radek David.

 

Český tým získal v Lyonu cenu za nejlepší jídlo z vepřového

 

“Výborné bylo, že jsme zaujali právě naším jídlem z vepřového masa. Přeci jen, je to naše národní chlouba. Všechny týmy připravovaly plněnou vepřovou kotletu s kostí. My jsme ji plnili rajčaty a sušenou šunkou. Ke kotletě jsme podávali polentu, kroketu z vepřového masa, topinamburové pyré a dvě omáčky,” říká Jan Horký, který právě chod z vepřového masa připravoval.

 

Český tým získal v Lyonu cenu za nejlepší jídlo z vepřového

 

International Catering Cup je soutěží v přípravě pokrmů servírovaných formou bufetu. Jídla se připravovala den předem. Ve 12 otevřených kuchyních za přihlížení několika tisíc diváků pak byly pokrmy dokončovány a prezentovány až ve finální den soutěže 26. ledna. Atmosféra přímo na výstavišti se opět podobala spíše prestižnímu fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity,” říká s úsměvem Martin Svatek, člen poroty.

 

Český tým získal v Lyonu cenu za nejlepší jídlo z vepřového

 

Letošní novinkou byl nákup některých surovin v obchodě Metro (u nás funguje pod značkou Makro). Všechny týmy si mohli den před hlavním soutěžním dnem nakoupit ovoce a zeleninu v hodnotě 100 EUR. Tato novinka International Catering Cup opět více přiblížila nejslavnější kuchařské soutěži Bocuse d’Or.

 

Český tým získal v Lyonu cenu za nejlepší jídlo z vepřového

 

V celkové soutěži letos zvítězilo domácí (francouzské) družstvo následované Singapurem a Lucemburskem.

 

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR

Fotografie: Kamil Ščerba

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.