Objednáme.eu

Ministr Toman škodí svými výroky celému oboru

Ministr Toman škodí svými výroky celému oboru

V pražské restauraci U Moťáka bylo v rámci prošetřování kauzy polského hovězího nalezeno 31 kilogramů masa označeného za české, řekl včera na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Státní veterinární správa uvedla, že u masa nebylo možné dohledat původ a datum zamražení, proto veterináři nařídili likvidaci masa. Provozovatel restaurace to kategoricky odmítá a zvažuje právní kroky.


Toman dopoledne mluvil o tom, že některé restaurace, které odebíraly v Praze hovězí z problematických polských jatek, je následně vydávaly za argentinské. To na odpolední tiskové konferenci označil za "příklad". Už ráno uvedl, že pokud by se v polském hovězím našly zbytky veterinárních léčiv, přijme stát mimořádná veterinární opatření.

 

Hovězí maso, ilustrační fotografie


"Chci vás ubezpečit, že to nešlo do žádných low-costových restaurací, byly to luxusní restaurace, speciálně v Praze. Braly to restaurace, které pak vydávají polské maso za argentinské, aby mohly prodávat za 1000 korun porci," řekl dopoledne poslancům sněmovního zemědělského výboru. Toman nechtěl konkrétní podniky uvádět, mají však podle něj asijské názvy. "A tím nemyslím čínské restaurace," dodal.


Odpoledne pak na dotaz novinářů uvedl restauraci U Moťáka v pražské Sokolovské ulici. Veterináři však uvádějí, že se nejednalo jenom o hovězí maso - šlo o necelých deset kilogramů neoznačeného vepřového, necelý kilogram kuřecího a krůtího ořezu, kilogram mletého masa, přes dva kilogramy krůty a dále pak masa označená jako daněk, jelen či losos. Hovězího masa, které bylo neoznačené, našli veterináři 9,56 kilogramu. Veterináři nyní podniku hrozí pokutou až 50 milionů korun.

 

Nespokojený host, ilustrační fotografie


Jednatel restaurace U Moťáka Roman Moťovský později ministrovo tvrzení odmítl.Pan ministr neví, co říká. Hovězí, o kterém se mluví, dodává firma Gaube. Nevěděli jsme, že jde o maso z Polska,“ řekl jednatel restaurace serveru iRozhlas.cz.


Dodal, že nešlo o 31 kilogramů, jak vyznělo z ministrova prohlášení, ale devět a podle svých slov to může doložit.Měli jsme veterinární kontrolu a vše se zlikvidovalo. K zákazníkům se nic nedostalo,doplnil s tím, že maso od firmy Gaube odebírá jeho restaurace půl roku.

 

Stejk, ilustrační fotografie


Odmítl také, že by maso z Polska zaměňovali v restauraci za argentinské. “Argentinské maso bereme úplně od jiné firmy,“ uvedl Moťovský s tím, že hovězí maso z Polska používají například do guláše. Dodal také, že zvažuje právní kroky proti ministerstvu zemědělství. “Cítíme se poškozeni. Už jsem mluvil se svým právníkem a zvažujeme okamžité právní kroky,“ dodal. “Tady mám papíry od českého dodavatele masa a uzenin. Země původu: Česko. Pak bereme od další firmy. Nikde není napsáno, že je maso z Polska, a už vůbec ne od té polské firmy a šarže, po které pátrá veterinární správa. A u jídel neuvádíme, že maso je z českých chovů,“ řekl Roman Moťovský Právu.

 

Ve středu vpodvečer v zařízení pro zhruba šedesát lidí sedělo osm hostů, polovina z nich kamarádi hospodského. “Tak chceme rezervovat stůl pro čtyři na to vaše zkažené polské hovězí. Určitě k vám ještě někdy přijdeme. Už ani na sodovku ne.“ Takto probíhaly některé z desítek telefonátů, které se ve středu sypaly na personál restaurace.

 

Zpracování masa, ilustrační fotografie

 

Vedoucí provozu firmy Gaube, která do restaurace maso dodává, Jan Šrámek pro server iRozhlas uvedl, že devadesát procent jejich masa pochází z Česka. A veterinární kontrola u nich podle něj nenašla žádné maso, které by museli nechat zlikvidovat.

 

Ministr zemědělství nejdřív za lumpy označil "luxusní restaurace", pak "restaurace s asijskými jmény". Konkrétní podniky nejmenoval, tudíž potenciální hosté musí hledět s podezřením na všechny. Nakonec zminil jednu provozovnu, kde se žádné závadné maso k zákazníkům pravděpodobně vůbec nedostalo, natož aby ho někdo vydával za argentinské hovězí. Pan ministr by měl lépe volit slova, jinak svými neuváženými výroky poškozuje celou gastronomickou scénu.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK, iRozhlas.cz, Novinky.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.