Hotel se brání, české hovězí za australské nevydával
Hotel Holiday Inn v pražském Kongresovém centru prý vydával na svém jídelním lístku hovězí z Česka za maso z Austrálie. Při kontrole to údajně zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). ČTK o tom dnes informoval její mluvčí Radoslav Pospíchal. Hotel nyní čeká správní řízení o uložení pokuty. Jeho ředitel Zdeněk Kovařík ale s rozhodnutím SZPI nesouhlasí, maso z českého chovu je podle něj používáno k přípravě jídel v jiných provozovnách a hosty o momentálním nedostatku australského masa vždy informuje obsluha.
Inspekce začala intenzivně kontrolovat restaurace, když vyšlo najevo, že v Polsku se dostávalo do oběhu hovězí z mrtvých či nemocných krav, a že se potenciálně závadné maso dostalo i do zahraničí včetně Česka. Skandál propukl koncem ledna a od té doby inspekce provedla více než 1000 kontrol.
"V jídelním lístku bylo u pokrmu uvedeno označení Hovězí steak z australské svíčkové s lilkovým pyré a restovanou zeleninou, ovšem kontrolou předložené dokumentace inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala spotřebitele, neboť používala pro přípravu pokrmu surovinu z České republiky," uvedl mluvčí. Provozovatel podle něj na místě chybu v jídelním lístku napravil.
Podle Zdeňka Kovaříka ale hosty informovala obsluha restaurace o tom, že steak z australské svíčkové je momentálně stažen z nabídky kvůli nedostupnosti australského svíčkového hovězího masa u dodavatelů. "Svíčkové hovězí maso z českého chovu se v chladicích zařízeních nachází proto, že je využíváno při přípravě pokrmů v jiných našich provozovnách, například denním bistru nebo kantýně pro zaměstnance, kde tento týden bylo nejednou v nabídce, ale také využíváno v rámci skupinových akcí, při nichž hotel zajišťuje catering," sdělil ČTK ředitel hotelu Zdeněk Kovařík.
Tyto informace prý hotel vznesl jako námitku a jsou zaneseny v kontrolním protokolu. "Hotel Holiday Inn Prague Congress Centre prověří právní možnosti obrany proti nezákonnému postupu SZPI, kdy prostřednictvím svého mluvčího porušila ustanovení správního řádu o povinnosti zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, které se úřední osoby SZPI dozvěděly při výkonu své činnosti," dodal Kovařík.
Skoro to vypadá, jako kdyby zodpovědné orgány popadlo nějaké “hovězí běsnění”. Zdá se, že jsou rozhodnuty dokázat podivná slova ministra zemědělství o podvádějících restauratérech stůj co stůj. Nečekají ani na formální výsledky kontroly a okamžitě informují veřejnost o svých nálezech, ať už něco dokazují, nebo ne. A veřejnost má jasno: Restaurace kradou, psali to přece v novinách, ne? Je jen otázkou času, kdy si hovězího humbuku v České republice povšimnou i zahraniční média; následky pro cestovní ruch pak mohou být nedozírné. Bylo by už na čase celou tuto umělou kauzu uzavřít a doufat, že se na ni rychle zapomene. Ovšem SZPI hodlá podle mluvčího "v intenzivních kontrolách i tohoto segmentu pokračovat."
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00