Nejlepší restaurací světa je malý podnik na pláži

Malá restaurace Wolfgat na jihoafrické pláži se včera stala prvním vítězem hlavního ocenění nově udělovaných gastronomických cen World Restaurant Awards, které propagují různorodost mezinárodní gastroscény. Porota složená z desítek šéfkuchařů, restauratérů či foodkritiků z celého světa ji cenu udělila za jednoduchost kombinovanou s lokálním přístupem. V dalších kategoriích uspěly především evropské podniky.
Nenápadný restaurant v pobřežním městečku Paternoster ležícím téměř 200 kilometrů severně od Kapského města zaujal porotu nejen svou rustikální atmosférou, ale například i používáním lokálních plodin rostoucích přímo mezi zdejšími dunami. Šéfkuchař Kobus Van der Merwe prosazuje v podniku se zhruba dvěma desítkami míst koncept používání vlastních surovin velmi rázně a vyrábí si i svůj chléb či máslo. Jeho restaurace s hrstkou zaměstnanců získala i cenu v kategorii podniků nacházejících se mimo hlavní turistické zóny.
Jeden z organizátorů ocenění a autor známého gastronomického průvodce Joe Warwick prohlásil, že jejich smyslem je představit lidem pestrost zajímavých podniků celého světa, "starých i nových, z luxusních destinací i skromných zařízení".
V dalších kategoriích se dostalo převážně na evropské podniky. Cenu za originalitu obdržela pařížská restaurace Le Clarence, která podle porotců nabízí takřka bezmeznou zábavnost a kreativitu (však už za to taky má šéfkuchař Christophe Pelé dvě michelinské hvězdičky). Ocenění za společensky odpovědný přístup získal projekt Massima Bottury Refettorio, který v několika zemích světa nabízí stravování lidem v nouzi. Cenu za spolupráci restaurace s dodavateli dostal podnik Paradiso z irského Corku a jejich dodavatelská farma Gort na Nain.
Porota při hodnocení zavítala i na další kontinenty. Nejlepší nově otevřenou restaurací se stala Inua v japonské metropoli Tokiu (se skandinávským šéfkuchařem Thomasem, který si přinesl zkušenosti z kodaňské nomy), nejlepší atmosféru zase podle porotců najdete v podniku Vespertine v Los Angeles. Jedničkou mezi restauracemi, v nichž seženete místo i bez nutnosti rezervace, je pro změnu Mocotó v brazilském Sao Paulu.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK, World Restaurant Awards
Fotografie: weby jednotlivých restaurací