gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

21. ročník AHOL CUPu: Ostrava, čaj, rum a káva

21. ročník AHOL CUPu: Ostrava, čaj, rum a káva

Již po jednadvacáté naservírovala AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství z Ostravy-Vítkovic odborné i laické veřejnosti gastronomický zážitek v podobě soutěže s mezinárodní porotou a účastí AHOL CUP 2019. Do ostravského Gongu se ve středu 27. února 2019 sjelo na 148 soutěžících z hotelových a gastronomických škol z Česka, Slovenska a Polska.

 

“Soutěží se celkem v šesti kategoriích, dvě z nich jsou týmové a čtyři individuální. Barmani, baristé, teatendři, což jsou specialisté na přípravu čaje, a mladí pivní specialisté soutěží individuálně. Naopak kuchaři soutěží jako čtyřčlenné týmy, žáci základních škol potom jako družstva tříčlenná,“ uvedla Miriam Lacinová, ředitelka pořádající školy.

 

Jsou to nervy ??

 

Soutěžní přehlídku si nenechal ujít prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. “Hledáme mladé talenty, mladé lidi, kteří opravdu jednou chtějí tuto práci dělat, a ti, co se tu dneska sešli, jsou určitě oni,“ řekl při zahájení soutěže. “Hodně štěstí a pevnou ruku!“ popřál soutěžícím i Aleš Svojanovský, prezident České barmanské asociace.

 

Čaj zrovna frčí ❤?

 

Vedle soutěží běžel i doprovodný program. Ten byl nabitý nejrůznějšími workshopy. Pod vedením Petra Hýbla z MAKRA Ostrava se účastníci mohli naučit otevírat ústřice, viděli filetování tuňáka, a dokonce i mohli ochutnat z něj připravené pokrmy. Zajímavé bylo i zpracování různých druhů exotického ovoce, které ve svém workshopu ukázala Renáta Růžičková. Baristé z Laura Coffee se snažili účastníky přesvědčit o tom, že “mlýnek je kamarád baristy“ a jejich latté art budil nadšení i uznání (o doplnění kofeinu na provozní hladinu nemluvě).

 

V soutěži čtyřčlenných kuchařských družstev se z prvního místa radoval tým Střední školy společného stravování Ostrava

 

A jak to všechno dopadlo? V soutěži čtyřčlenných kuchařských družstev se z prvního místa radoval mančaft Střední školy společného stravování Ostrava. Druhý skončil tým Akademie hotelnictví a cestovního ruchu z Plzně a třetí zástupci domácí AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství. Kuchaři a kuchaři museli připravit moderní tříchodové menu vycházející z tradiční české kuchyně a sezóny, povinnou surovinou byla kachní prsa.

 

Nejlepším mladým pivním specialistou se stal Daniel Kubíček z domácí AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství.

 

Nejlepším mladým pivním specialistou se stal Daniel Kubíček z domácí AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství. Pomyslné stříbro po absolvování vědomostního testu a soutěži v čepování piva (přesněji Birrelu) získal Dominik Dostál ze SŠHS a VOŠ Opava a na třetím stupínku stanul Dominik Šebela, rovněž z Opavy.

 

Z vítězství se v Ostravě radovala Nikola Varvařovská (SŠ Charbulova Brno) se svým drinkem Cherry Bomb

 

V  kategorii Junior Cocktail Competition se registrovalo úctyhodných 34 studentů nejen z českých středních škol gastronomického zaměření, ale také ze slovenské hotelové akademie Ľudovíta Wintera v Piešťanech a z gastronomické školy v polském Těšíně. Účastníci měli za úkol připravit sparkling koktejl za použití minimálně sedmi centilitrů nealkoholického Bohemia Sektu nebo nealkoholického Bohemia Sektu rosé. Z vítězství se v Ostravě radovala Nikola Varvařovská (SŠ Charbulova Brno) se svým drinkem Cherry Bomb ve složení Absolut Level Vodka, likér Monin Manzana Verde, třešňové pyré Monin, citronový fresh, ananasový džus Cappy, nealkoholický Bohemia Sekt a zástřik citronovou kůrou. Na druhém místě skončil Sebastián Ozimák (HA Ľudovíta Wintera Piešťany) a jako třetí se umístila Barbora Kociánová (SSŠG Svídnická Praha).

 

 Na prvním místě mezi baristy se po sečtení všech disciplín ocitl Patrik Pažďora ze SHŠ Bukaschool Most,

 

Své síly v soutěži juniorských baristů poměřilo 21 účastníků, jejichž úkolem bylo připravit espresso, cappuccino a volný nápoj za pomoci šlehačkové lahve značky ISI Gourmet whip plus. Na prvním místě se po sečtení všech disciplín ocitl Patrik Pažďora ze SHŠ Bukaschool Most, jenž svůj volný nápoj nazvaný #maybe vytvořil z espressa, kávového sirupu Monin, sirupu Monin Sweet and Sour, rumu Capitan Bucanero a toniku Kinley. Drink ozdobil jedlým květem. Druhá skončila Nicola Carajiová taktéž ze SHŠ Bukaschool Most a jako třetí se umístila Barbora Pohlová ze SŠ Bohumín.

 

Už popáté soutěžili na AHOL CUPu v Ostravě juniorští teatendři

 

Už popáté soutěžili na AHOL CUPu v Ostravě juniorští teatendři, tedy reprezentanti mladého oboru zaměřujícího se na vhodné využití čaje v nápojové gastronomii. Čtrnáct studentů středních hotelových a gastronomických škol muselo plnit hned několik soutěžních úkolů. Nejdříve v blind tastingu nálevů správně určit čtveřici z osmi vybraných čajů. Poté připravit nálev klasického zeleného čaje, a nakonec připravit čtyři porce nealkoholického sparkling koktejlu za použití čaje z portfolia společnosti Oxalis. Podle hodnocení komisařů se nejvíce dařilo Janě Večeřové ze SOŠ a SOU Polička. Ta ve svém drinku Enlightenment použila čaj Malý Buddha, ananasové pyré, vaječný bílek, karamelový sirup Monin a nealkoholický Bohemia Sekt. Koktejl ozdobila drceným červeným pepřem a ananasovým prachem. Druhá skončila Dominika Hoffmannová (SHŠ Bukaschool Most) a třetí místo obsadil Matej Janíček (HA Ľ. Wintera Piešťany).

 

Organizátorky odvedly skvělý kus práce

 

Celý den proběhl v pohodové atmosféře bez jediného zádrhele díky skvělé a profesionální přípravě ze strany hostitelů (či spíše hostitelek ve sladěných kostýmcích) z AHOLu i spolupracujících organizací a firem; už teď se těšíme do Ostravy-Vítkovic na další ročník AHOL CUPu!

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, CBA

Fotografie: AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství,

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.