gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Bude voda zdarma povinností?

Bude voda zdarma povinností?

Evropská komise už delší dobu navrhuje revizi stávající směrnice o kvalitě pitné vody. Ta obsahuje ustanovení zavazující členské státy k zavádění opatření na podporu užívání kohoutkové vody, a to i prostřednictvím vybízení restaurací k poskytování kohoutkové vody hostům zdarma.

 

Tento týden se v Bruselu sešli ministři a ministryně životního prostředí všech členských zemí a navrhované úpravě vyjádřili podporu. Potvrdila to německá ministryně životního prostředí Svenja Schulze. Kromě propagace zdarma dostupné pitné vody v restauracích směrnice mluví i podpoře vodních zdrojů (kohoutků, fontánek) ve veřejném prostoru obecně. Cílem je zajistit přístup ke kvalitní pitné vodě všem obyvatelům EU a omezit spotřebu jednorázových plastových obalů.

 

Voda, ilustrační fotografie

 

Což je jistě chvályhodné (ačkoliv jsme si nevšimli, že by žízeň byla nějakým zásadním evropským problémem), jen nechápeme, proč by to měli financovat provozovatelé restaurací. Kteří za vodu pochopitelně platí. Platí i zaměstnancům, kteří musí vodu natočit a donést hostům. Myčky, mycí prostředky ani síly na umývání nádobí také nejsou zadarmo.

 

Mytí nádobí, ilustrační fotografie

 

Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) se opakovaně vyjadřovala k návrhům Evropské komise na snižování používání plastů a návrhu revize směrnice o kvalitě pitné vody. Hoteliéři se zabývají udržitelností životního prostředí již mnoho let a v této problematice dosáhli poměrně zásadních změn. Není však možné, aby stát diktoval podnikatelům, že mají své služby poskytovat zákazníkům zdarma.

 

AHR ČR chápe snahu EK umožnit občanům přístup k pitné vodě, to může být činěno prostřednictvím institucí, které státy přímo spravují. Není možné diktovat jednostranně podnikatelům, například v pohostinství, že mají jakoukoli komoditu z jejich nabídky podávat zdarma. Každá služba v restauraci je spojena s náklady podnikatele, ať se již jedná o nájem, energie, mzdy zaměstnanců, logistiku apod. Je tedy plně na podnikateli samotném, zda nabídne vodu zdarma hostům, případně zda službu zpoplatní. AHR ČR podporuje jakékoli aktivity směřující k zajištění kvality vody a její šetrné spotřebě, jednoznačně však spolu s ostatními evropskými hoteliéry, zastoupenými v konfederaci HOTREC, odmítá nátlak politiků a veřejné správy na povinnost poskytovat vodu zdarma.

 

Vlajka EU, ilustrační fotografie

 

AHR ČR na druhé straně podporuje další záměr Evropské komise, snížit používání jednorázových plastových obalů a dalších výrobků o 90% do roku 2025. V zájmu udržitelnosti životního prostředí je nutné se touto problematikou zabývat. Jak již bylo uvedeno, hoteliéři ve svých provozech již řadu let sledují například spotřebu vody, ale také spotřebu plastů a poměrně výrazně ji omezují. Ať již se jedná o využívání kosmetických přípravků na pokojích, čisticích prostředků, minimalizace jednorázových plastových obalů a inventáře. AHR ČR aktivně podporuje alternativní řešení, která přinášejí další snižování spotřeby plastů k jednorázové spotřebě. Je nutno zároveň konstatovat, že tato řešení se ve většině případů promítnou do nákladů za poskytované služby, protože alternativní řešení je většinou dražší.

 

Voda, ilustrační fotografie


Václav Stárek, prezident AHR ČR k těmto aktivitám dodal:Sledujeme podrobně návrhy přicházející z Evropské komise a parlamentu, ke kterým se vyjadřujeme. Některé z nich jsou přínosné, avšak poslední dobou nabýváme přesvědčení, že aktivity úředníků se zaměřují převážně na restaurace. Jinak tomu není ani v návrhu ke kvalitě a přístupnosti vody, kdy má být poskytována bezplatně ve veřejných budovách, tedy spravovaných státem a restauracích, které patří do sféry soukromého podnikání. Nechápeme, proč právě restaurace mají být předmětem většiny regulací. To budí spíše dojem diskriminace než rovný a věcný přístup k řešené problematice.“

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: EK, AHR ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.