gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Radegastovny - nový koncept už i v Čechách

Radegastovny - nový koncept už i v Čechách

Plzeňský Prazdroj otevřel první značkovou hospodu Radegastu v novém designu nejen v Praze, ale i Čechách. Už i v Praze si tak lidé mohou dopřát špičkově načepované tankové pivo Radegast, které nejlépe chutná ve spojení s kvalitní gastronomií v originálním prostředí.

“Vychutnat si nezaměnitelnou chuť správně hořkého piva Radegast, díla nošovických sládků, v originálním prostředí chceme umožnit milovníkům zlatavého moku i v ostatních regionech a přiblížit jim prostředí, kde je Radegast ‘doma’ – Beskydy,“ vysvětluje manažer značky Radegast Marek Grabovský. “Radegastovna má poskytovat ojedinělý a neopakovatelný zážitek milovníkům Radegastu. Interiér symbolizuje a oslavuje především sílu chlapského ducha, protože Radegast je pivo pro pravé chlapy,“ dodává Marek Grabovský. Všechny interiérové prvky poukazují na svůj původ v přírodě, podobně jak to dělají i nošovičtí sládci použitím výhradně přírodních surovin při vaření piva. Kde jinde by měl být Radegast doma, když ne právě v Radegastovnách?

 

Radegastovna Kolbenka

Radegastovna Kolbenka


Koncept Radegastoven od architekta Jana Boučka je založen na myšlence použití jednotlivých materiálů v jejich “syrové“ až původní podobě – dřevo a kámen se tu snoubí s materiálem vznikající lidskou činností – ocelovým plechem. Dominantou interiéru je pohanský bůh Radegast, který shlíží na hosty a společně s výčepem vévodí celému prostoru. Kromě sochy hospodě dominuje výčep, srdce hospody, který je řešen jako kamenný monoblok a připomíná kamenný kvádr přímo z lomu.

Radegastovna Kolbenka vnáší do kdysi nejprůmyslovější čtvrti hlavního města – Vysočan – atmosféru a pohodu Beskyd, kterou si až dosud vychutnávali návštěvníci těchto restaurací jen na Moravě. Název nového přírůstku se nabízel sám, vždyť sídlí v lokalitě bývalého gigantu ČKD, resp. Kolben a Daněk.

 

Před sochou Radegasta pózuje autor konceptu Jan Bouček, provozovatel Jaroslav Nový a starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka

Před sochou Radegasta pózují autor konceptu Jan Bouček, provozovatel Jaroslav Nový a starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.


“Původní hospoda stála jen na pivu, v prostředí, které dávno neodpovídalo nárokům současných spotřebitelů,“ vrací se na počátky rozhodování o převzetí objektu Jaroslav Nový, majitel a provozovatel. “Je to lokalita budoucnosti, která se rychle rozvíjí, a proto jsme hledali něco nového a neotřelého jako důstojný stánek pro výborné pivo a moderní gastronomický koncept. V tom nám pak byl koncept Radegastovna konečnou nápovědou.“

 

Nový koncept Radegastoven používá surové přírodní materiály v kombinaci s plechem.

Nový koncept Radegastoven používá surové přírodní materiály v kombinaci s plechem.


“O tom, že jsme hledali jiný koncept, než je obvyklý, svědčí skladba piv na čepu. Vsadili jsme na Radegast Ryze Hořkou 12, která je hlavním pivem. Tuto dominanci nechceme rozmělňovat přítomností jiných oblíbených značek, na které si lidé mohou dojít jinam,“ vysvětluje druhý z provozovatelů Karel Krämer.

Šéfkuchaři Michal Arnold a Josef Prošek připravují jídla, která nesou ducha Beskyd a Valašska, ale i tradiční pokrmy, které se snaží připravovat originálními způsoby. Mezi nejtypičtější patří Valašská kyselica, k pivu domácí sulc, placky z bramborových škubánků s houbami, z beskydských specialit moravské zelňáky se špenátem, strapačky se zelím a uzeným masem, z dezertů pak pravé valašské frgále.

 

Moravské provozovny už renovací převážně prošly, zcela nová Radegastovna byla nedávno otevřena v Bruntále

Absence tankového piva Radegast ve městě a širokém okolí nám hodně pomohla při uvažování o směřování našeho dalšího podnikání,“ říká Radek Zatloukal, manažer nové Radegastovny. Město totiž bylo až dosud považováno za baštu jiných pivních značek. To, že v nové restauraci bude kromě piva v nejlepší kondici i pestrá gastronomická nabídka, bylo jasné hned od počátku. Původně v prostoru sídlila restaurace a diskotéka Terezka, kde kvalitní kuchyně chyběla a prostor volal po změně. Záměrem nové Radegastovny tak bylo vnést do starého měšťanského domu v čele hlavního náměstí nový impuls. “Úplně jinak jsme nastartovali kuchyni. Respektujeme sice tradice české a moravské klasiky, ale tradiční recepty oživujeme po svém, moderními a netradičními způsoby přípravy,“ říká majitelka restaurace Andrea Zatloukalová.

 

Tým Radegastovny Bruntál

Tým Radegastovny Bruntál

 

Nová Radegastovna respektuje všechny dispozice původního prostoru, ať už ve vstupní části, která je kolem výčepu, tak v zadním traktu pod historickou klenbou, kde najdou návštěvníci více místa pro nerušené posezení i pro skupinky hostů. V domě se, mimo jiné, narodila Terezie Kronesová, vídeňská zpěvačka, herečka a dramatička 19. století.

 

Radegastovna BruntálRadegastovna na bruntálském náměstí Míru

Zcela originální je řešení výčepu v bruntálské Radegastovně, které nelze nalézt v žádné z jiných restaurací stejného konceptu. Na výčep a pivní tanky je vidět ze všech částí restaurace. Výčep se tak stává srdcem hospody tak, jak tomu ostatně vždycky v českých hospodách bývalo zvykem.

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, Radegastovna Bruntál

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.