Objednáme.eu

Michelinská smrt: oběť se udusila

Michelinská smrt: oběť se udusila

Žena, která zemřela po návštěvě michelinské restaurace, se udusila vlastními zvratky. Ukázala to soudní pitva. Stále ale není jasné, co její prudkou nevolnost způsobilo; čeká se na výsledky toxikologického rozboru.

 

Šestačtytřicetileté Španělce se stala osudnou večeře ve vyhlášené restauraci RiFF (jedna hvězdička Michelin) německého šéfkuchaře Bernda Knöllera ve Valencii. Společně se synem a manželem se tam v pátek 15. února vypravila oslavit manželovy narozeniny. Po příchodu domů se jim všem udělalo špatně, nejvíce ovšem právě jí. Celou sobotu zvracela a v neděli ráno byla nalezena mrtvá.

 

Restaurace zatím zůstává uzavřená, tohle je fotka z veselejších časů

 

Místní úřady zahájily vyšetřování a majitel a šéfkuchař v jedné osobě se rozhodl restauraci okamžitě uzavřít, ačkoliv tehdy ještě nebylo jasné, zdali nešťastná událost přímo souvisí s jeho podnikem. Kontrola v kuchyni žádné pochybení neobjevila. “Ať už byl důvod jakýkoli, chtěl bych rodině vyjádřit soustrast. Doufám, že se vše brzy vyšetří,“ uvedl ve vyjádření. “Moje restaurace zůstane uzavřena, dokud nebude celé věci konec a my nedokáže zajistit zákazníkům plný servis,“ dodal Knöller.

 

Pořád se neví, co nevolnost způsobilo

 

Mezitím se ale ukázalo, že trávicí potíže, naštěstí bez vážných následků, zaznamenalo dalších 26 hostů restaurace. Spekuluje se o tom, že mohlo dojít k záměně jedlých hub za jedovaté; oběť večeřela rizoto se smrži. Smrž je chutná houba charakteristického vzhledu, ale jsou zaznamenány případy otravy velmi podobně vyhlížejícím ucháčem obecným. Ten byl sice dříve považován za jedlou houbu, musel ovšem vždy projít důkladnou tepelnou úpravou.

 

Restaurace zatím zůstává uzavřená, tohle je fotka z veselejších časů

 

Jak vyplývá z oficiálního profilu RiFF, restaurace přináší “inovativní gastronomii“, která má být založena na nejvyšší kvalitě, sezónnosti a lokálních surovinách. Krátce po tragické události se na internetu objevila obvinění, že podnik nakupuje laciné houby od neprověřených dodavatelů z Číny, šéfkuchař je ale rezolutně popřel. Restaurace z jeho rozhodnutí zůstává uzavřená, dokud neskončí oficiální vyšetřování.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK, BBC, El Pais

Fotografie: Xavier Mollà, www.restaurante-riff.com

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.