gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Mistři carvingu se sešli v Budějovicích

Mistři carvingu se sešli v Budějovicích

V rámci 15. ročníku “Dýňového šampionátu“ měla premiéru nová mezinárodní soutěž – Euro Live Carving Cup. Akce se konala v Českých Budějovicích během Gastrofestu ve dnech 9. a 10. listopadu 2017.

 

Soutěžící absolvovali před očima diváků ve dvou dnech celkem téměř 10 hodin živého řezání v pěti disciplínách. První den museli za 4 hodiny zvládnout poloplastiku na dýni, za 30 minut dva kusy ovoce v thajském stylu a na dozdobení dvou daných drinků měli 15 minut. Druhý den je čekala květinová kompozice a “ptačí svět” po 150 minutách.

 

Do této zkoušky se přihlásilo celkem 12 řezbářů z České republiky, Slovenska, Francie, Švýcarska a Polska. Historicky prvním vítězem nejvšestrannější carvingové soutěže v Evropě, kterou někteří kolegové nazvali “carvingovou Tour de France“ nebo “carvingovým peklem“, se stal Václav Mužikovský z Czech-Slovak Carving Teamu.

 

Carving vítězové

 

Akci zpestřila soutěž týmů (2-3 řezbáři), ve které se očekával především těsný souboj českého a polského družstva. Drama to bylo opravdu velké. Po prvním dnu a třech disciplínách měly oba favorizované týmy shodně 15 bodů. Čtvrtou disciplínu o jediný bod vyhráli Poláci, pátou pro změnu Češi a stav byl opět nerozhodný. Rozhodnout muselo tzv. “Super finále na 15 minut“. Do toho nastoupili dva řezbáři z každého týmu a řezali máslovou dýni. Polský tým zvolil dva květy, český jemný květ a hlavu draka. Duel vyvrcholil hodnocením na pódiu, kde  komisaři rozdělovali už jen po bodu. Nemohlo být dramatičtější koncovky, ale vítězství si nakonec odneslo domácí družstvo! Tento zajímavý způsob hodnocení, který navázal  na pražský Melounový festival 2008-9, byl velmi kladně hodnocen. Všichni se zároveň dobře bavili včetně návštěvníků. Třetí místo v týmech díky poslední disciplíně o jediný bod vybojovala švýcarsko-francouzská dvojice.

 

Carving Budějovice

Autoři (zleva shora): Pawel Sztenderski, Radka Horká, Václav Mužikovský, Dominika Sadowska

 

První den byly vystaveny i práce z dalších kategorií, které soutěžící připravovali předem. V kategorii dekorativní dýně na téma “báseň“ zvítězil Pawel Sztenderski, ve “strašidelné dýni” pak Dominika Sadowska. Ta si navíc odvezla domů i putovní pohár Dýňového šampionátu. Mezi nováčky uspěl Lubomír Staňák ze Slovenska. Ten si zároveň získal velký respekt tím, že i když se carvingu věnuje zatím poměrně krátce, vrhl se do hlavní soutěže a celkově obsadil 7. místo. Na další příčky odsunul  několik zkušenějších kolegů a jeho práce je příslibem do budoucna.

 

První ročník nové soutěže proběhl ve skvělé atmosféře a jeho organizátoři odvedli bezvadnou práci (o čemž svědčí i reportáž České televize). Vzhledem k náročnosti i výjimečnosti celé akce se další ročníky Euro Live Carving Cupu budou konat pravděpodobně vždy jednou za dva roky.

 

VÝSLEDKY

Euro Live Carving Cup

Jednotlivci

1. Mužikovský Václav (Česká republika), 376,25 bodů

2. Sadowska Dominika (Polsko), 361,65 bodů

3. Sztenderski Pawel (Polsko), 350,15 bodů

4. Petržela Vojtěch (Česká republika), 347,85 bodů

5. Lacroix Joeffrey (Švýcarsko), 308,55 bodů

6. Hamalová Zuzana (Slovensko), 306,80 bodů

Týmy:

1. Česká republika (Mužikovský Václav, Petržela Vojtěch, Horká Radka), 52 bodů

2. Polsko (Sztenderski Pawel, Sadowska Dominika), 51 bodů

3. Švýcarsko-Francie (Lacroix Joeffrey, Rigault Gérard), 16 bodů

 

Dýňový šampionát

Kategorie B - Dekorativní dýně

1. Sztenderski Pawel (Polsko, Carving-Art)

2. Sadowska Dominika (Polsko, Carving-Art)

3. Horká Radka (Česká republika, Czech-Slovak Carving Team)

Kategorie C - Strašidelná dýně   

1. Sadowska Dominika (Polsko, Carving-Art)

2. Sztenderski Pawel (Polsko, Carving-Art)

3. Koumarová Martina (Česká republika, OA a HŠ Havlíčkův Brod)

Kategorie D - Malá dýně - začatečníci   

1. Staňák Lubomír (Slovensko, Hotel Elizabeth Trenčín)

2. Mikulecká Pavlína (Česká republika, SOŠ a SOU Polička)

3. Horáková Lucie (Česká republika, SŠGS Nová Paka)

Absolutní pořadí Dýňového šampionátu

1. Sadowska Dominika (Polsko, Carving-Art)

2. Sztenderski Pawel (Polsko, Carving-Art)

3. Horká Radka (Česká republika, Czech-Slovak Carving Team)

Cena za jemnost: Mužikovský Václav (Česká republika, Czech-Slovak Carving Team)

Cena za nejstrašidelnější dýni: Šantorová Barbora (Česká republika, SŠ Rokycany)

 

Carving Budějovice.jpg

 

Předsedou komise byl Milaen Sahánek, dalšími členy Olivier Herbomel (Francie), Vitalii Lapinsky (Ukrajina) a Mariusz Gromek (Polsko). Moderoval Michal Malý z ČRo Vysočina. Akci organizovalo Czech Carving Studio s.r.o. ve spolupráci s Czech-Slovak Carving Teamem a gastronomickou agenturou Vladimíra Tůmy (pořadatel Gastrofestu). Hlavním partnerem byla společnost ČEROZFRUCHT s.r.o. a Hotel Záviš z Falkenštejna v Hluboké nad Vltavou. Další partneři: GastroJobs.cz, Bonduelle, Premium Gastro, ORS – Nože.cz a FOMI.

Zdroj: Luděk Procházka, Czech Carving Studio, foto Antonín Zelenka

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.