Objednáme.eu

Michelin 2019: V Praze od desíti k pěti

Michelin 2019: V Praze od desíti k pěti

Po roce je to tady zas: zástupci slovutného michelinského průvodce před chvílí ve Vídni odtajnili svoje letošní hodnocení pro velká evropská města (“Main Cíties of Europe” - v knižní podobě je v prodeji ode dneška). Na rozdíl od loňského roku se tak přitom nestalo na slavnostním večeru s účastí všech oceněných šéfkuchařů, ale na prosté tiskové konferenci. Michelin asi šetří.

 

Opět nebylo vůbec nic jasné předem. Rozhodnutí michelinských inspektorů jsou totiž jednak nepředvídatelná, jednak geograficky silně nevyrovnaná. A tak zatímco v domovské Francii se aspoň jednou hvězdičkou letos pyšní 632 podniků (z toho 27 má hvězdy tři!), mimořádné oblibě se u Michelinů těší skandinávská kuchyně (řada evropských inspektorů je původem ze Skandinávie) a v Asii už ocenění dostal dokonce i pouliční stánek, středo- a vychodoevropský region zatím zůstává pomyslnou Popelkou.

 

Praha měla v loňském vydání jen dvě restaurace s jednou hvězdičkou, Varšava také dvě a třeba Budapešť jednu dvouhvězdičkovou a tři jednohvězdičkové. Důvody by vydaly na samostatný článek a o relevanci michelinských ocenění se už léta vedou debaty, přesto ve světě gastronomie pořád mají svoje nezastupitelné místo.

 

Takže jak to dopadlo?

Budapešť má 2 nové restaurace s jednou hvězdičkou. V Polsku se nic zásadního nezměnilo. Do vydání “Michelin Guide - Main Cíties of Europe” přibyly Záhřeb, Dubrovník a Reykjavík. Vídeň má první tříhvězdičkový podnik. A Praha?

 

1 hvězdička ☆ (“velmi dobrá restaurace”)

Field

Radek Kašpárek má za sebou raketový začátek, svoji první hvězdičku obdržel hned rok po otevření. Ale zatímco někteří sportovci start tzv. přepálí, Field si udržuje konstantní tempo, a to umí hodnotitelé ocenit. Takže Field už potřetí

 

Field to zase dokázal

 

1 hvězdička ☆ (“velmi dobrá restaurace”)

La Degustation Bohême Bourgeoise

Tady nikdo nečekal nic jiného, kormidlo vlajkové lodi Ambiente drží Olda Sahajdák pevně v rukou!

 

La Degu je držák

 

A to je bohužel z hvězdiček pro letošek opět vše!

Inspektoři stále neocenili ani Marka Šádu z Bellevue, ani Jana Punčocháře z Grand Cru (který se teď ovšem už chystá otevřít vlastní restauraci).

 

Ocenění Bib Gourmand (“skvělá kvalita za dobrou cenu”) obhájily restaurace:

Divinis

Eska

Na Kopci

Sansho

 

O Bib přišly Bistrøt 104 (změna šéfkuchaře) a Maso a kobliha (zavřeno). Po velkém loňském zklamání je tedy letošní výsledek pro Prahu ještě o něco horší.

 

Průhonická restaurace Paloma Andreje Babiše pod vedením šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který už měl dvě hvězdičky z dob svého působení v domovské La Palomě ve francouzském Mougins, nebyla do průvodce znovu ani zařazena (na rozdil od 25 dalších, výhradně pražských podniků, které si vysloužily aspoň zmínku - nově Benjamin, Levitate a Salabka). Důvod je prostý: Průhonice nejsou součástí Prahy. Stejnou smůlu má i olomoucká Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta, které by mnozí michelinské ocenění přáli.

 

Nakonec nesmíme zapomenout na ostravského rodáka Daniela Georgieva, majitele a šéfkuchaře restaurace Ratsstuben v německém Halternu, který je pro letošek opět nositelem jedné michelinské hvězdičky, zařazené ale z pochopitelných důvodů do německého vydání.

 

Gratulujeme všem oceněným!

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: guide.michelin.com

Fotografie: restaurace Field, La Degustation Bohême Bourgeoise

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.