Když Gastro, tak Hradec
Už 24. ročník tradiční tradiční soutěže Gastro Hradec, která propaguje moderní gastronomii, podporuje soutěživost mezi mládeží, odborníky a veřejností a rozvíjí profesní dovednosti, proběhl minulý čtvrtek 28. března v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis.
Gastro Hradec již řadu let slouží k výměně zkušeností, připravuje kuchaře a kuchařky, cukráře a cukrářky i mistry a mistryně carvingu na mezinárodní akce a soutěže nebo na kuchařskou a cukrářskou olympiádu. Setkávají se zde přední odborníci hotelového a restauračního rezortu a škol s gastronomickým zaměřením, jsou připraveny profesní semináře pro účastníky i veřejnost, které je zároveň předváděna moderní gastronomie.
Gastro Hradec je celonárodním svátkem kuchařů a cukrářů, jedinou akcí svého druhu v České republice. V letošním ročníku svá soutěžní díla předvedlo 192 soutěžících z ČR a Slovenska v kategoriích:
- Kuchař – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet GastroJobs Cup (do 18 let)
- Cukrář – senior (nad 21 let), junior (do 21 let), kadet GastroJobs Cup (do 18 let)
- Cukrář umělec - senior (nad 21 let), junior (do 21 let) – zdobené makety
- Dekorativní perníky (bez věkového rozlišení)
- Carving (dekorativní vyřezávání ovoce a zeleniny) – ve čtyřech kategoriích:
- Výstavní kompozice na volné téma (bez věkového rozlišení
- Limit – v časovém limitu 180 min. a 75 min. před zraky diváků (bez věkového rozlišení)
- Start carving – pro začátečníky (bez věkového rozlišení)
- Artistika – umělecké kuchařství a cukrářství z jedlých surovin (bez věkového rozlišení)
- Chuť Česka – nejlepší svíčková omáčka – soutěž pro kolektivy i jednotlivce
- Nejlepší cukrárna roku 2019 – soutěž pro kolektivy i jednotlivce
- Velikonoční mazanec roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého
- Velikonoční nádivka roku 2019 – otevřená národní soutěž pro každého
Nás pochopitelně nejvíc zajimaly kategorie, které GastroJobs.cz s radostí sponzoruje. Pořadí na nejvyšších příčkách v nich letos bylo následující:
GastroJobs Cup, Kuchaři - kadeti
1. Michaela Prášilová, Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou
2. Aneta Valová, Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou
3. Anna Lešková, SOŠ a SOU Praha - Čakovice
GastroJobs Cup, Cukráři - kadeti
1. Veronika Opavská, Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec
2. Adéla Drobilíková, Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec
3. Ludmila Matoušková, Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga Žďár nad Sázavou
Pozn. GastroJobs.cz: Výsledky kopírujeme z oficiální výsledkové listiny, ve které jsou pro kategorie použity názvy pouze v mužském rodu, ačkoli třeba tyhle dvě disciplíny zcela ovládla děvčata. Až do gastronomie dorazí feminismus, bude mazec.
Výsledky ostatních kategorií najdete na webu AKC ČR nebo Gastro Hradec. Srdečně gratulujeme všem vítězům, ostatním připomínáme olympijské heslo “Není důležité vyhrát, ale uvařit!”, děkujeme organizátorkám a organizátorům za skvělou práci a těšíme se za rok v Hradci zase na shledanou!
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: Gastro Hradec, AKC ČR
Fotografie: Володя