gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Perníková procházka

Perníková procházka

Je tu čas předvánoční, krásný voňavý advent. A k němu patří i adventní trhy a zájezdy na ně. Já jsem se letos vydala do německého Norimberka. Kromě nádherného historického centra s vánoční atmosférou, punče, klobásek a jiných dobrot mě zajímaly tradiční Norimberské perníky.

 

Norimberk

 

Medové kořeněné pečivo vyráběli už staří Egypťané před téměř 5 tisíci lety. Určitě to nebyl perník, jak ho známe dnes, ale základem byla mouka, med a také různé koření. V Norimberku ho začali dělat až o několik tisíc let později a k nám do Čech se tohle voňavé trvanlivé pečivo dostalo právě z Norimberka někdy v polovině 14. století. V té době to však byla pochoutka jen pro bohaté lidi. Koření i med byly drahé suroviny.

 

Dnes perníčky patří k našim Vánocům jako mlsání i jako voňavá dekorace. Receptů je nespočet, mnohé rodiny mají svůj, třeba po babičce. Svůj tajný a chráněný recept mají i v Pardubických pekárnách.

 

Perníčky

 

A jaké jsou tedy ty Norimberské perníčky? Na trzích se nabízejí nejrůznější varianty, tvary polévané, malované, sypané i hladké. Ale jen některé smějí mít označení “Norimberské:. Pečou se z kuliček těsta rozmáčknutých na malých kulatých dortových oplatkách a jsou nádherně měkké a nadýchané, protože při pečení hodně nabydou. V těstu je výrazně znát chuť kandované citronové a pomerančové kůry. Tím jsou hodně rozdílné oproti našim českým perníčkům. Prodávají se buď nezdobené nebo častěji polité cukrovým ledem (poleva z moučkového cukru s vodou, citronovou šťávou nebo rumem, případně červeným vínem), často jsou také polité čokoládovou polevou.

 

Vánoce v Norimberku

 

V současnosti jsou v potravinářství moderní barvy a to se nevyhnulo ani Norimberským perníčkům. Proto na trzích potkáte i perníky s výraznou zelenou, červenou, žlutou polevou.  Chuť uvnitř ale stále zůstává tradiční a typická.

 

Tak ať už se vydáte v předvánočním čase na adventní trhy kamkoliv, nezapomeňte ochutnat místní speciality, třeba i perníky. Užijte si krásný předvánoční čas.

 

Vaše Lucie

Lucka

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.