gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Královéhradecké kolo Master Bartender vyhrál F. Pádecký

Královéhradecké kolo Master Bartender vyhrál F. Pádecký

Nejlepší výčepní Královéhradeckého kraje se včera sešli v hradecké restauraci U Lva, aby se utkali o postup do celostátního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti hodnotila odborná porota v čele s Václavem Berkou, emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje. V čepování piva i dalších disciplínách byl nejlepší Filip Pádecký z turnovské restaurace Tankovna Plaudit, který společně s dalšími dvěma finalisty postupuje do celostátního kola v Plzni 15. srpna.

 

Soutěž, která letos probíhá již čtrnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 13 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a zvyšování prestiže tohoto krásného řemesla, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.

 

 V čepování piva i dalších disciplínách byl nejlepší Filip Pádecký

 

"Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 400 výčepních – je to dokonce ještě více než v minulém roce. Svědčí to o tom, že soutěž dobře plní svou roli a že se mezi českými výčepními stala pojmem.  Pro nás je zájem o klání výčepních dokladem, že péče o naše pivo v hospodách se stále zlepšuje. A o to nám jde především.“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

 

Emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka

 

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou "hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

 

Královéhradeckého regionální kola se zúčastnilo celkem 39 výčepních, kromě Filipa Pádeckého postupují také Eliška Rajchmanová z Restaurace V Ruthardce a Silvie Lélyová z hradecké restaurace Hospoda Na Hradě.

 

kromě Filipa Pádeckého postupují také Eliška Rajchmanová z Restaurace V Ruthardce a Silvie Lélyová z hradecké restaurace Hospoda Na Hradě

 

"Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender jsem se přihlásil již podruhé. Tentokrát však po pěti leté pauze, abych nabral více zkušeností. Čepování piva mě provází od dětství – nejdříve pouze na rodinných akcích, později brigádně a od 19 let již jako profesionála,“ říká Filip Pádecký. "Na čepování mě nejvíce baví komunikace s lidmi a šíření správného způsobu čepování a péče o pivo. Velmi se těším na galavečer, mé kolegy a atmosféru celé akce,“ doplňuje.

 

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Hradce Králové výčepní soutěží v Brně, v Ostravě, a po dvou kolech v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

 

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 15. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj a.s.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.