gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

ČIŽP: Kontroly míří na nakládání s obaly

ČIŽP: Kontroly míří na nakládání s obaly

ČTK: Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutovala firmu, která prodává v Českých Budějovicích pizzu, gyros, zeleninové saláty a další teplá jídla. Pokuta 90.000 Kč za porušení zákona o obalech nabyla právní moci v květnu.  

 

Inspektoři v listopadu 2018 provedli předem neohlášenou kontrolu zaměřenou na to, jak firma nakládá s obaly. Společnost od července 2017 do listopadu 2018 nesplnila zákonnou povinnost zajistit zpětný odběr, využití a recyklaci obalů. "Nepodala také návrh na zápis do Seznamu osob, které mají povinnosti zpětného odběru nebo recyklace, vedeného ministerstvem životního prostředí," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice Vladimír Jiráček.

 

Krabice na pizzu, ilustrační fotografie

 

Tyto povinnosti podle Zákon č. 477/2001 Sb. o odoadech se na osoby, které uvádějí na trh nebo do oběhu obaly, NEVZTAHUJÍ, pokud splňují podmínku, že celkové množství obalů jimi uvedených na trh nebo do oběhu za kalendářní rok nepřekročí 300 kg a ZÁROVEŇ jejich roční obrat nepřekročí 4 500 000 Kč (pozn. GastroJobs.cz).

 

Obaly, ilustrační fotografie

 

Zákazníkům balí firma jídla a nápoje do několika druhů obalů. Jsou to papírové krabice na pizzu, papírové sáčky, tácky na pizzu s povrchovou vrstvou LDPE, polystyrenové krabičky na teplá jídla a saláty a papírové kelímky na kávu. Za 16 měsíců uvedla firma na trh 11,6 tuny papírových a 0,13 tuny polystyrénových obalů.

 

Podle ČIŽP je závažné to, že společnost za stejné delikty už v dubnu 2018 jednu pokutu 60.000 Kč dostala a přesto nezjednala nápravu.

 

Krabice na pizzu, ilustrační fotografie

 

Loni udělala ČIŽP v Jihočeském kraji 1293 kontrol a uložila 264 pravomocných pokut za 8,02 milionu Kč. Nejvyšší, 350.000 Kč, podnikateli Janu Sedlákovi za nakládání s odpady v Plané nad Lužnicí. V ČR udělala loni ČIŽP 16.572 kontrol, vyměřila 2547 pravomocných pokut za 100,2 milionu Kč. Nejčastější bylo porušení zákona v nakládání s odpady.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.