gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Italové to dokázali!

Italové to dokázali!

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes zařadila přípravu tradiční neapolské pizzy na svůj seznam světového nehmotného kulturního dědictví.

Úspěch tak měla petice, kterou podepsaly více než 2 miliony lidí (pochopitelně především Italů). Umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století, těsto se peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku. Jediné dvě varianty, které se považují za "echt neapolské", jsou Margherita (rajčata, mozzarella, olej a bazalka) a Marinara (rajčata, česnek, oregano a olej).

 

Neapolská pizza

 

Na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO je v současnosti 365 položek. Českou republiku zastupují slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, jízdy králů na jihovýchodě České republiky, sokolnictví a loutkářství (společně se Slovenskem). Slovensko dále "bodovalo" s fujarou, terchovskou muzikou a gajdošskou kulturou.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.