Vůně čerstvé kávy se line ze Šumavy
Kdykoli cestuju po naší zemi i za humna, vždycky hledám cukrářské a čokoládové umění. Zajímá mě, jak vypadají cukrárny a kavárny v té které oblasti, jaké vyrábějí zákusky nebo dorty. Hledám originální sladké nápady a jsem moc ráda, že mohu říct, že takové zajímavé výrobny, prodejny, cukrárny a kavárny už nejsou v naší zemi výjimečné. Máme šikovné cukrářky a cukráře a jejich dobroty vypadají i chutnají božsky. A když takhle ze studijních důvodů ochutnávám ty sladkosti, ráda si k tomu dám kávu. Tedy, dobrou kávu.
Dobrá káva ovšem znamená pro každého něco jiného. Já mám nejraději klasické, maličké silné espresso, moje kolegyně si ráno udělá velký hrnek rozpustné kávy s bohatou pěnou, pro mou kamarádku je jasná volba "turek“ z konkrétní české značky. Je to stejné jako s jídlem: tisíc lidí, tisíc chutí. A o různých chutích kávy a jejich oblíbenosti jsem si nedávno chvíli povídala s jednou úžasnou slečnou baristkou v Kašperských horách.
Na výletě po Šumavě jsem vlastně úplnou náhodou objevila malou pražírnu kávy s kavárnou Rósta kafe. Krásné, zvenku nenápadné místo jen kousek od hlavního náměstí, s příjemným interiérem, milým personálem a výbornými zákusky. A samozřejmě s vynikající kávou. Tedy s mnoha vynikajícími druhy kávy.
Dvě slečny a jeden mladý muž, kteří nás ten den obsluhovali, nejen kávu vaří a podávají, ale mnoho o ní také vědí. Požádala jsem o espresso a chtěla k tomu nějaký dortík. Při prohlídce sladké vitríny na mě dýchla nostalgie dětství. Většina zákusků je v retro stylu - indiánky, větrníky, žloutkové řezy... Já jsem si vybrala štafetku. A udělala jsem dobře. Nejen, že vypadala, ale i šmakovala, jako když jsem byla malá. Byl to krásný zážitek. Také káva chutnala opravdu velice dobře. Měla svou konkrétní chuť, cítila jsem v ní různé chuťové tóny. A tak jsem se začala vyptávat. Dozvěděla jsem se, že jsem pila kávu z Peru, a také jsem vyzvěděla, jak se v téhle pražírně káva praží, skladuje a uchovává. Krásný veliký stroj na pražení je postaven přímo v zadní části místnosti kavárny. Říkala jsem si, že musí být úžasné sedět tu, popíjet z hrníčku a cítit vůni právě pražené kávy. Slečna baristka mi ale vysvětlila, že kávu zde praží pouze ve velmi brzkých ranních, skoro ještě nočních hodinách, protože si zákazníci stěžovali, že jim vadí, když cítí pražení kávy.
A zatímco já jsem požádala ještě o druhé espresso z jiného druhu a vychutnala jsem si silnější a s jinou chutí, tentokrát z Guatemaly, slečna baristka mi vyprávěla, že se bohužel setkávají i s tím, že lidé odcházejí nespokojeni, protože ta "káva byla kyselá“. Kvalitní káva však má mít lehce nakyslé podtóny. Majitelé se snaží vyjít vstříc i zákazníkům, kteří jsou zvyklí na méně kvalitní kávy a kávové směsi. Některé druhy kávových zrn praží silněji a míchají je tak, aby výsledná směs byla více hořká a přirozená nakyslá chuť byla potlačena.
A protože se jim tahle práce stala za 6 let od otevření pražírny Rósta kafe i velkým koníčkem, nabídku mnoha druhů kávy během roku obměňují. Výborné zákusky si nechávají vyrábět u jedné místní cukrářky. A při hezkém počasí si kávu můžete vychutnat i venku na zahrádce. Proto stojí za to zajít do Rósta kafe v Kašperských horách kdykoli je možnost. Já doufám, že se mi poštěstí se tam někdy vrátit.
Užívejte si léto po všech stránkách. Dejte si dobrou kávu a něco sladkého a budete mít v bříšku jako v pokojíčku :-).
Vaše Lucie
Fotografie: © Lucie
Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.