Požáry sushi restaurací způsobila tempura
Za sérií požárů v kuchyních sushi restaurací v USA a Kanadě stojí samovznícení tempurových křupinek ("crunche"). Informuje o tom server New York Times. Vyšetřovatelé příčinu odhalilii díky videu z bezpečnostní kamery v jednom z postižených podniků.
Záznam ze Sumo Japanese Steakhouse & Sushi Bar v Madisonu v americkém státu Wisconsin ukazuje, jak se z tempura crunche, usmaženého odpoledne a odloženého na vychladnutí, asi o 6 hodin později (tedy v noci) začíná linout dým. Po dalších 4 hodinách už je v plamenech celá kuchyně a než zareagují sprinklery na stropě, je vymalováno.
Na vině je reakce fritovacího oleje (nejčastěji řepkového nebo sojového) se vzdušným kyslíkem, při které se crunch zahřívá a ve výjimečných případech i vzplane. Jde o stejný princip, kvůli kterému dochází k požárům vlhkého sena nebo dřeva či kůry.
Příslušné úřady proto vyzvaly provozovatele restaurací, které tempura crunch v kuchyních připravují, aby chladnoucí křupinky nenechávali bez dozoru a skladovali je spíše v tenkých vrstvách rozložených na ploše.
Tempura je japonský pokrm tvořený kousky ryb, zeleniny nebo ovoce smažených v těstíčku. To se připravuje ze zvláštního prášku tempurako, tedy ze směsi na bázi škrobu, pšeničné a rýžové mouky. Tempurové křupinky (crunch, agedama, tenkasu) se používají k dozdobení a duchucení sushi i dalších pokrmů japonské kuchyně.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: The New York Times, Wikipedia
Fotografie: Ilustrační pod licencí C00