Naši vinaři triumfovali na soutěži v Berlíně
V Berlíně proběhla jedna z nejvyšších světových soutěží vín, 29. ročník Berliner Wein Trophy. Moravští a čeští vinaři zde získali 35 medailí, z nichž 26 bylo zlatých a vrcholem pak bylo nejvyšší ocenění soutěže – Velké berlínské zlato (Großes Berliner Gold) pro raritní desetileté likérové víno Cuvée Royal de Vinselekt 2009 z vinařství Vinselekt Michlovský. O účast českých vzorků se postarala s finanční podporou Vinařského fondu redakce časopisu SOMMELIER.
Berliner Wein Trophy s letošními 6 286 víny z 34 zemí světa, které hodnotilo 190 porotců, patří mezi nejprestižnější soutěže vín na světě a je pořádána pod patronátem OIV, UIOE a VinoFedu. Z České republiky se zúčastnilo 147 vín, z nichž 36 získalo medaili.
Nejvyšší ocenění - Velké berlínské zlato (Großes Berliner Gold) odborná porota udělila likérovému vínu Cuvée Royal de Vinselekt 2009 z vinařství Vinselekt Michlovský, která docent Miloš Michlovský popsal slovy: "Víno je připraveno z vyzrálých hroznů s cukernatostí 26 – 29 % odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot z vinic s redukovanou sklizní. Po částečné fermentaci byl kvasící rmut fortifikován vlastním jemným vinným destilátem, čímž bylo zastaveno kvašení, a víno si tak ponechalo přírodní zbytek cukru. Následně víno zrálo 8 let v nových barikových sudech z francouzského dubu. Nazrálý buket je plný transformovaného černého ovoce, zavařených a sušených švestek, nakládaných černých třešní a višní, dlouhou chuť uzavírá harmonická dezertnost tříslovin, černé čokolády a belgických pralinek s punčovo-likérovým závěrem.“
O dalších 26 zlatých medailí pro Českou republiku se podělilo 14 vinařství – nejúspěšnější bylo vinařství Vinselekt Michlovský, které kromě velké zlaté, získalo tři zlaté, Víno Blatel z Blatničky pod Svatým Antonínkem se čtyřmi zlatými a rodinné vinařství filmového producenta Tomáše Vicana se třemi zlatými.
"Hodnocení letos poprvé probíhalo plně digitálně a tři roky vyvíjený systém přinesl několik zajímavých novinek – například nedovolil hodnotit rychleji než 4 minuty na 1 vzorek, hlídal minimální dobu přestávek mezi flighty, díky čtečkám čárového kódu hlídal vzorky od jejích přijetí až na stůl degustátorů. Pro zvýšení objektivity hodnocení se degustátoři dozvěděli výsledky vždy až na konci každé série,“ přiblížil průběh hodnocení JUDr. Luboš Bárta, MBA, porotce a šéfredaktor časopisu SOMMELIER/Revue pro Hotel, Restaurant a Cestování, který účast moravských vín na soutěžích organizačně zajišťoval.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, fotografie: SOMMELIER/Revue pro Hotel, Restaurant a Cestování