gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Přichází stravenková revoluce?

Přichází stravenková revoluce?

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhne doplnit zákon o dani z příjmu možností, aby zaměstnavatelé místo přispívání na stravenky posílali zaměstnancům rovnou peníze. Stávající systém by zůstal v platnosti, stravenky by existovaly i nadále, ale zaměstnavatelé by si nově mohli vybrat alternativní formu příspěvku zaměstnancům a vyhnout se tak administrativě spojené s pořizováním stravenek.

 

Firmy vydávající stravenky upozorňují, že pokud by lidé dostávali místo stravenek peníze, utráceli by je i za jiné věci než za obědy, restaurace by přišly o řadu zákazníků a mohly by i zbankrotovat. Asociace hotelů a restaurací České republiky se toho ale nebojí, o čemž svědčí její následující prohlášení:

 

"Záměr ministryně financí rozšířit možnosti pro zaměstnanecké stravování poskytnutím paušální částky ke mzdě podporuje Asociace hotelů a restaurací České republiky. Pro zaměstnavatele i zaměstnance by přineslo větší flexibilitu v zajištění stravování bez ohledu na to, zda restaurace nebo občerstvení stravenky přijímá.

 

Podle průzkumu AHR ČR již v současné době přibližně 30 % restaurací stravenky nepřijímá. Časová a administrativní zátěž spojená se stravenkami je pro restaurace velmi zatěžující. Navíc musí provozovatelé platit provize z nominální hodnoty každé stravenky a to až 6 % firmám, které stravenky tisknou. Přijímá-li restaurace elektronické stravenky, hradí k tomu ještě provize poskytovatelům terminálů.

 

'Pokud někdo argumentuje tím, že je třeba zajistit účelovost poskytnutého příspěvku na stravu, pak papírové stravenky ji nezajistí. Stravenky jsou běžně přijímány i jinými subjekty než poskytovateli stravovacích služeb a u některých obchodníků dochází i k jejich opětovnému oběhu. Na druhou stranu, pro zaměstnance, kteří jsou často na cestách, případně se místo jejich práce mění, by paušální odměnou odpadlo mnoho starostí jak a kde se stravovat,' uvedl k návrhu Václav Stárek, prezident AHR ČR. Podle něj mají zaměstnanci také problém s tím, že stravenky, jejichž platnost je omezena časem, propadnou a o část příspěvků tak přijdou. 

 

Značné procento restaurací přijímá stravenky jen z důvodu konkurenceschopnosti s okolními restauracemi. Podle průzkumu AHR ČR se 60 % restaurací přijímající stravenky nebojí toho, že by z dlouhodobého hlediska přišlo o své hosty. Pokud by došlo k úbytku hostů, pak by se jednalo pouze o malou část návštěvníků v době obědových menu a tento jev by byl pouze dočasný.  Lidé, kteří preferují teplé jídlo s obsluhou v restauracích, budou v případě poskytnutí finanční částky ke mzdě navštěvovat restaurace i nadále. Nebudou měnit svůj životní styl jen proto, že nemají stravenky. Ti, kteří stravenky používají již nyní na nákupy potravin v obchodech, budou, tak jako doposud využívat  finančních příspěvků k zajištění jiných forem stravování."

 

Stravenková karta, Ilustrační fotografie

 

Pokud můžeme mluvit za obsluhu v restauracích, stravenky by nám rozhodně nechyběly. Pokusy o jejich zrušení nebo nahrazení proběhly už v minulosti, ale nebyly dosud úspěšné. Uvidíme, jestli se to povede tentokrát.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK, AHR ČR

Fotografie: Ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.