gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Rozsviťte to s vodkou Atomik z Černobylu!

Rozsviťte to s vodkou Atomik z Černobylu!

Více bez 30 let po tragické explozi jaderného reaktoru je dnes atomová elektrárna v ukrajinském Černobylu opět častým předmětem konverzace. Je to způsobeno hlavně fenomenálním úspěchem seriálu HBO.

 

Vyloučená zóna v okolí elektrárny byla už dříve oblíbenou destinací různých dobrodruhů, ale po odvysílání série Černobyl zájem o její návštěvu prudce vzrostl a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce v červenci vydal dekret, podle kterého se má celá oblast oficiálně stát turistickým cílem.

 

Černobyl se stává magnetem pro turisty

 

Trochu stranou přitom zůstala zpráva o společném experimentu britských a ukrajinských vědců. Ti se v posledních několika letech poblíž Černobylu pokoušeli pěstovat obilí. Sklizeň ale vykazovala lehce vyšší úroveň radioaktivity, než povolují přísné ukrajinské předpisy ke konzumaci. I napadlo badatele obilí nechat zkvasit, destilovat a naředit s minerální vodou z místního vrtu.

 

Člověk by to chtěl ochutnat už že zvědavosti

 

Výsledkem je vodka Atomik, ve které prý není po radioaktivitě ani stopy. Koncentrovaný destilát obsahuje 96 % alkoholu, konečný vyrobek zhruba 40 %. Vědci si slibují, že by produkce nové vodky mohla v budoucnu zaměstnat lidi, kteří v černobylské vyloučené zóně žijí. I přes zákaz ukrajinských a běloruských úřadů jde asi o 150 obyvatel, kteří se odmítli evakuovat nebo se po čase do svých domovů tajně vrátili. Většinu opuštěného území si vzala zpět divoká příroda.

 

Babušce se z domova nechce a my se jí nedivíme

 

O černobylskou vodku už projevila zájem řada odběratelů, ale zatím je k dispozici jediná láhev z vědeckého experimentu a webová stránka nově založené Chernobyl Spirit Company.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: spiegel.de, CNN Travel

Fotografie: Pixabay, atomikvodka.com

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.