Pralinkový automat
Taky zbožňujete pralinky? Při kousnutí jemně křupnou a poté se v ústech rozlije báječná chuť náplně…
Každá formičková pralinka je vyrobena ze tří částí. Nejprve se do forem nalije čokoládová vrstva, tzv. skořápka. Ta dá pralince tvar a vzhled. Ve druhém kroku se skořápky naplní a právě druh náplně rozhoduje o chuti hotové pralinky. U správně vyrobené pralinky je čokoládová skořápka tenká a náplň je to hlavní. Ve třetím kroku se náplň ve skořápce zalije čokoládovou vrstvou, tzv. víčkem.
Tenhle postup používají při výrobě svých skvostných pralinek mistři čokolatiéři, cukráři a i většina velkovýrobců. Stejně budete postupovat i doma, pokud se rozhodnete zkusit výrobu pralinek.
Je otázkou bez odpovědi, jestli vývojáři a konstruktéři při své práci doplňují energii a obalují si nervy mlsáním pralinek. Každopádně došli ke skvostnému výsledku. Vymysleli a sestavili stroj, který umí vyrobit celou čokoládovou pralinku v jednom kroku! A kdyby jednu. Tento složitý, chytrý a velmi citlivý stroj dokáže vyrobit 150 kilogramů pralinek za hodinu! Prostě do forem nastříká skořápku, náplň a víčko najednou. A umí to velmi dobře!
Samozřejmě předem mu musí člověk všechno připravit a nastavit, ale jak se pak výroba rozjede, je to pralinkový koncert. Vytemperovanou čokoládu nalijeme do jedné vaničky, připravenou náplň do druhé. V zabudovaném počítači nastavíme přesně všechny potřebné parametry, a pak už jen vkládáme jednu pralinkovou formu za druhou. A jak je tedy možné, že stroj udělá celou pralinku najednou? Je to velice složitý mechanismus, který je zakončený jakýmsi dvojitým brčkem. Trubičkou v trubičce. Širší trubičkou teče do formy čokoláda, užší vnitřní trubičkou náplň. Oboje najednou. A právě proto, aby se do formy nalilo všechno ve správném pořadí a množství, je moc důležité přesné nastavení všech funkcí stroje. Naplněné formy se nechají vychladnout při správné teplotě a pak už se jen vyklápí a vyklápí a vyklápí hotové pralinky.
Tenhle chytrý stroj nepotřebuje ani formy na pralinky. Když se mu všechno správně vysvětlí, dokáže udělat třeba plněné kočičí jazýčky nebo plněné čokoládové pecky. A dá se využít i při výrobě malých zákusků ze šlehačkových pěn. Domů si ho ale nejspíš nepořídíte. Jeho cena kolem 110 tisíc eur samozřejmě odpovídá jeho schopnostem.
Vaše Lucie