Objednáme.eu

Pralinkový automat

Pralinkový automat

Taky zbožňujete pralinky? Při kousnutí jemně křupnou a poté se v ústech rozlije báječná chuť náplně…

 

Každá formičková pralinka je vyrobena ze tří částí. Nejprve se do forem nalije čokoládová vrstva, tzv. skořápka. Ta dá pralince tvar a vzhled. Ve druhém kroku se skořápky naplní a právě druh náplně rozhoduje o chuti hotové pralinky. U správně vyrobené pralinky je čokoládová skořápka tenká a náplň je to hlavní. Ve třetím kroku se náplň ve skořápce zalije čokoládovou vrstvou, tzv. víčkem. 

 

Pralinky

 

Tenhle postup používají při výrobě svých skvostných pralinek mistři čokolatiéři, cukráři a i většina velkovýrobců. Stejně budete postupovat i doma, pokud se rozhodnete zkusit výrobu pralinek.

 

Je otázkou bez odpovědi, jestli vývojáři a konstruktéři při své práci doplňují energii a obalují si nervy mlsáním pralinek. Každopádně došli ke skvostnému výsledku. Vymysleli a sestavili stroj, který umí vyrobit celou čokoládovou pralinku v jednom kroku! A kdyby jednu. Tento složitý, chytrý a velmi citlivý stroj dokáže vyrobit 150 kilogramů pralinek za hodinu! Prostě do forem nastříká skořápku, náplň a víčko najednou. A umí to velmi dobře!

 

Stroj na pralinky

 

Samozřejmě předem mu musí člověk všechno připravit a nastavit, ale jak se pak výroba rozjede, je to pralinkový koncert. Vytemperovanou čokoládu nalijeme do jedné vaničky, připravenou náplň do druhé. V zabudovaném počítači nastavíme přesně všechny potřebné parametry, a pak už jen vkládáme jednu pralinkovou formu za druhou. A jak je tedy možné, že stroj udělá celou pralinku najednou? Je to velice složitý mechanismus, který je zakončený jakýmsi dvojitým brčkem. Trubičkou v trubičce. Širší trubičkou teče do formy čokoláda, užší vnitřní trubičkou náplň. Oboje najednou. A právě proto, aby se do formy nalilo všechno ve správném pořadí a množství, je moc důležité přesné nastavení všech funkcí stroje. Naplněné formy se nechají vychladnout při správné teplotě a pak už se jen vyklápí a vyklápí a vyklápí hotové pralinky. 

 

Čokoláda ze stroje

 

Tenhle chytrý stroj nepotřebuje ani formy na pralinky. Když se mu všechno správně vysvětlí, dokáže udělat třeba plněné kočičí jazýčky nebo plněné čokoládové pecky. A dá se využít i při výrobě malých zákusků ze šlehačkových pěn. Domů si ho ale nejspíš nepořídíte. Jeho cena kolem 110 tisíc eur samozřejmě odpovídá jeho schopnostem.

 

Vaše Lucie

Lucka

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.