Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování
Ještě před začátkem nového školního roku vyhlásila Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) výsledky druhého ročníku soutěže Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování. Pro letošní rok nejlépe vaří na Střední odborné škole a učilišti v pražských Čakovicích, mezi základními školami zvítězila jídelna v Českém Brodu. Finálové kolo a slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo na konci srpna v prostorách MAKRO Akademie v Praze.
Stejně jako v loňském roce se ale soutěž nezaměřovala pouze na školní stravování. Kromě soutěžících z mateřských, základních nebo středních škol se mohli přihlásit i další kuchaři pracující například v závodních jídelnách, nemocnicích či domovech pro seniory. Ti se mohli zapojit především v soutěžních kategoriích o nejlepší racionální pokrm, moderní bezmasý pokrm nebo nejlepší jídlo pro seniory.
"Úroveň vaření v řadě zařízení hromadného stravování byla dlouho přehlíženým tématem a až nedávno se začala dostávat do centra zájmu. Už dávno neplatí, že tento typ stravování musí nutně mít nízkou kvalitu. Jsme rádi, že se jako generální partner soutěže o Nejlepšího kuchaře roku ve společném stravování již druhým rokem podílíme na zviditelnění toho nejlepšího, co může hromadné stravování nabídnout,“ komentuje Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO.
O titul Nejlepší kuchař roku 2019 ve společném stravování se utkalo celkem 90 kuchařek a kuchařů v 6 kategoriích: Nejlepší racionální pokrm, Nejlepší pokrm pro seniory 70 +, Nejatraktivnější pokrm v SŠ, Nejlepší moderní bezmasý pokrm, Nejchutnější svačinky v MŠ, Nejchutnější pokrm v ZŠ. Finálového kola se pak v každé kategorii účastnilo deset nejlepších soutěžících. Jejich výkon posuzovala porota složená z odborníků na výživu a stravování, zástupců AKC ČR a společnosti MAKRO i zástupců laické veřejnosti.
"Změny ve způsobu výběru a přípravy jídel ve vzdělávacích institucích, nemocnicích a na dalších místech jsou zatím spíše pozvolné. Je však velice důležité podporovat jakoukoliv změnu k lepšímu a motivovat tak kuchaře v těchto provozovnách k dalšímu růstu. Z toho důvodu jsem se rozhodl převzít záštitu nad soutěží Nejlepší kuchař roku ve společném stravování,“ říká Vít Šimral, radní Hlavního města Prahy, který společně s ministrem zdravotnictví ČR Adamem Vojtěchem převzal záštitu nad celou soutěží.
"Těší nás zájem laické i odborné veřejnosti o druhý ročník soutěže. V letošním roce jsme zaznamenali vyšší množství přihlášek do jednotlivých kategorií, takže bylo rozhodování o vítězích o něco složitější,“ říká Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: AKC ČR
Fotografie: Facebook Sekce veřejného stravování AKC ČR