gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

AHR ČR vítá nižší daň na jídlo, nealko a točené pivo

AHR ČR vítá nižší daň na jídlo, nealko a točené pivo

Poslanecká sněmovna v pátek projednala a schválila vládní novelu zákona o EET a DPH, která byla vrácena Senátem ČR s návrhem na její zrušení. Tento krok znamená převedení DPH v restauracích u pokrmů, nealkoholických nápojů a točeného piva na nejnižší sazbu, tedy 10 %.

 

Čepované pivo, ilustrační fotografie

 

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek k tomu uvedl: „Jsme rádi, že jsme opět o krok blíže k pomoci pohostinství jasnou formou snížení daňové zátěže. Tento zákon povede k podpoře podnikání v našem oboru, kde za poslední dobu došlo k uzavření mnoha provozoven, zvláště na venkově, převážně z ekonomických důvodů. Zároveň vnímáme, že mnohé venkovské hospůdky těžko konkurují klubům zřizovaným různými zájmovými spolky. Naše asociace rovněž podporovala dokončení procesu zavedení EET, protože stávající zákon ukládal tuto povinnost například restauracím, ale už ne stánkům s občerstvením, čímž docházelo k nerovným podmínkám na trhu stravovacích služeb. V minulosti bylo pohostinství stavěno do pozice oboru, který se nejvíce podílí na šedé ekonomice, což odmítáme, protože tomu tak zdaleka nebylo a není.“ Změna sazby DPH i zavedení plošné EET se očekává nejspíše od 1. května 2020 (pozn. GastroJobs.cz).

 

Trh, ilustrační foografie

 

Podle AHR ČR elektronická evidence tržeb, za více než rok fungování, nezaznamenala žádné technické problémy, tak jak uváděli někteří odpůrci přirovnáváním tohoto systému například k registru vozidel. AHR ČR dlouhodobě zastává názor, že není možné, aby zákon o EET platil pouze pro jednu oblast podnikání. 

 

Trh, ilustrační foografie

 

Snížení DPH pro obory s velkým podílem lidské práce, což jsou většinou malé a mikro podniky, je konkrétní podporou drobných podnikatelů, a to nejen v pohostinství, ale i dalších v službách. Tento krok se nepromítne do snižování cen, ale zachrání mnohé živnostníky v oboru, kteří již zvažovali ukončení svého podnikání.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: AHR ČR

Fotografie: lustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.