gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Svatomartinské letos výjimečně dříve

Svatomartinské letos výjimečně dříve

ČTK: Vinaři budou letos prodávat Svatomartinské víno výjimečně již od pátku 8. listopadu, tedy tři dny před svátkem svatého Martina. Novinářům to dnes řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. Podle něj Vinařský fond vyhověl přání vinařů a obchodníků s ohledem na Svatomartinské hody, které budou právě o víkendu před svátkem svatého Martina. Odhadem se vyrobilo 2,1 až 2,2 milionu lahví Svatomartinského vína.

 

Vinařský fond se jako majitel značky rozhodl dřívější prodej Svatomartinských vín umožnit a zohlednil jej v licenčních podmínkách, které vinaře zavazují k dodržování pravidel prodeje, například musí být víno označené etiketou s logem Svatomartinského vína. Lidé tak budou moct koupit víno od pátku 8. listopadu. "Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění," uvedl Machovec. Svatomartinský košt se každoročně koná v Brně na svatého Martina na náměstí Svobody. Začne v 10:30, asi 100 vín nabídne 100 vinařů.

 

Svatomartinské víno bude letos k dostání výjimečně už 3 dny před svatým Martinem

 

Další letošní změnou je zvýšení důrazu na kvalitu vín. Při bodování musí víno získat 80 bodů z celkových 100 bodů namísto dosavadních 78, aby získalo značku. Podle Babisze se hodnotí čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem. Hodnocení se uskuteční v Centru Excelence ve Valticích 22. a 30. října. Podle Babisze se 22. října bude ucházet o značku Svatomartinské víno asi 350 vín, což je 70 až 80 procent celkového objemu, protože se v první fázi snaží velké firmy, které dodávají víno do řetězců, zatímco 30. října je pak druhé kolo představující poslední možnost.

 

Vinaři sklízeli hrozny pro Svatomartinská vína už v první polovině září. Celkově hodnotí vinaři letošní sklizeň i ročník kladně. Přestože byl propad sklizně o 25 procent oproti loňskému výjimečnému ročníku, bude se množství letos vyrobeného vína pohybovat na úrovni asi 600 až 650 hektolitrů, podle Machovce tedy v mezích desetiletého průměru. "Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů," doplnil hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

 

Svatomartinské víno bude letos k dostání výjimečně už 3 dny před svatým Martinem

 

Značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. Letos fond popatnácté organizuje propagaci vín pod jednotným logem, svatomartinská vína jsou označená na etiketě známým symbolem svatého Martina na koni.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Vinařský fond

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.