Lesk (a bída) nádražních restaurací
Nádražní restaurace vždycky mívaly nezaměnitelnou atmosféru, vzpomínáte? Jen si to představte:
Výčepní s vyhaslou cigaretou v koutku zamyšleně míchá prstem špinavou vodu v dřezu, paní z kuchyně sedí na jediné židli u stolu v rohu a ve Vlastě na kostičkovaném ubrusu z vixlajvantu luští křížovku, průvodčí po šichtě dopíjí vyprošťováka a unavenýma očima mžourá skrze otevřené dveře na zářící rovnoběžky kolejí, jako kdyby podél nich dohlédl až do Vídně.
Parta trempů na schodech brnká na kytáry a sní svůj věčný sen o divokých koních na nekonečných savanách, zatímco se toulavá kočka na pyramidě ze starých pražců snaží líně polapit kolem letící předčasně probuzenou můru a televizní obrazovka nad pultem, která pamatuje éru, kdy tu ještě stavěl rychlík do Budějic, odevzdaně zrní. Čas se zastavil, okolní svět neexistuje.
Doby se mění a klasické nádražní putyky pomalu mizí. Někde je úplně zavřeli, jinde je přestavěli na herny, fast foody, večerky nebo sklady. Nikoho u nás zatím nenapadlo přetvořit nádražku na fine dining restauraci. Nebo prostě aspoň na něco originálního a kvalitního. Jednou z mála výjimek je hospoda Zastávka Nižbor Tomáše Hanáka (který už je ovšem natolik unaven byrokracií a podnikatelsky nepřátelským prostředím, že se rozhodl svůj podnik prodat).
Že je představa provozu špičkové restaurace na nádraží nesmysl, říkáte si? A není! Aspoň ne na nádražích v některých evropských velkoměstech. Podívejte se do galerie, stojí to za to! Třeba se nějaký český nebo slovenský restauratér nechá inspirovat, zajímavých nádražích budov je u nás dost!
Amsterdam Centraal, Grand Cafe Restaurant 1e Klas
foto ©: Grand Cafe Restaurant 1e Klas
Amsterdam Centraal, Grand Cafe Restaurant 1e Klas
foto ©: Grand Cafe Restaurant 1e Klas
Paris Gare de Lyon, Le Train Bleu
foto ©: Le Train Bleu
Paris Gare de Lyon, Le Train Bleu
foto ©: Le Train Bleu
Paris Gare de Lyon, Le Train Bleu
foto ©: Le Train Bleu