Cukrovinky z míchačky
Mandle v čokoládě se skořicí, lískové oříšky v jogurtové polevě, brusinky v karobu a další a další obalované dobroty jsou velice vyhledávanými sladkostmi. Napadlo vás někdy, jak se takový oříšek nebo sušené ovoce ve sladké polevě vlastně vyrábí?
Když jsem to poprvé viděla na vlastní oči, musela jsem se v duchu smát. Vždyť ten stroj vypadá jako běžná míchačka na beton. Pravda, celá z antikorové oceli a samozřejmě čistá. Ale ten tvar a pohyb – prostě míchačka. Jen do téhle ústí zvenčí shora jakási trubka. Byla jsem hodně zvědavá, co se bude dít.
Do bubnu míchačky jsme nasypali oloupané pistácie. Zapnuli jsme stroj a buben se začal otáčet. Zároveň s ním se spustilo chlazení. To je ta podivná trubka, která ústí do bubnu. Proudí z ní studený vzduch, který pomáhá správnému obalování jednotlivých kousků. Jak se buben otáčel a pistácie se v něm převalovaly, pomalu a postupně jsme na ně nalévali tenkým pramínkem vytemperovanou čokoládu. Vždycky se musí nalít jen poměrně malé množství a počkat, až se kousky pořádně promíchají. Důležitá je samozřejmě i rychlost otáčení, kterou je třeba regulovat podle velikosti kousků a jejich množství. Jakmile byly pistácie dobře promíchány, přidali jsme další dávku čokolády. Takhle jsme pokračovali a pokračovali, až konečně byly pistácie obaleny tak, jak jsme chtěli.
Tím ovšem práce neskončila. Ještě bylo potřeba hotovému dražé naleštit povrch. A to je tedy alchymie. Pistácie se v bubnu točily a postupně se ve velmi malých množstvích přidávaly kapky přesně namíchaného „leštidla“ z přírodní pryskyřice a alkoholu. Důležité je minimální množství a také čas, po který se v několika částech leštidlo přidává. Stejnou látkou se vyrábí lesk třeba na lentilkách a podobných bonbonech.
A co všechno se dá takhle obalovat? Měla jsem možnost ochutnat nejen různé oříšky, mandle, pistácie, slunečnicová semínka, sušené ovoce - brusinky, jahody, maliny, kousky jablek; kávová zrna, ale i třeba krystalky hrubé mořské soli. Použít se dají i kukuřičné lupínky a jiné cereální snídaňové kousky. Tak co budete mlsat vy?
Vaše Lucie