gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Dubrovník možná omezí počet restaurací

Dubrovník možná omezí počet restaurací

Doby, kdy si světové metropole objednávaly drahé marketingové kampaně, aby k návštěvě nalákaly více turistů, už jsou asi nenávratně pryč. Možná se naopak blíží období, kdy budou oblíbené destinace dělat všechno pro to, aby počty návštěvníků omezily nebo aspoň rovnoměrně rozložily na všechna roční období. 

 

Jedním z míst, která řeší problém s davy turistů, je chorvatský Dubrovník. Poté, co si město "zahrálo" v populárním seriálu Hra o trůny, návštěvnost ještě vzrostla.

 

Dubrovník, ilustrační fotografie

 

Městská rada teď přišla s nápadem zmrazit na příštích 5 let počet míst k sezení v restauračních předzahrádkách. Žádné nové zahrádky by po tu dobu nesměly otevřít, ty stávající by nemohly přidat ani jednu židli. To možná nevypadá jako zase až tak velký zásah do dubrovnické gastroscény, hosté přece mohou sedět uvnitř, ne? V historickém centru je ale většina restaurací umístěná v městských hradbách, kde jsou k dispozici jen malé prostory. Do těch se často vejde maximálně kuchyně a veškerá místa pro hosty jsou pak na zahrádce před restaurací. V praxi by teda přijetí tohoto opatření znamenalo zákaz vzniku nových restaurací.

 

Starosta Dubrovníku Mato Franković médiím vysvětlil, že většina gastronomických provozů je v majetku města, které je pronajímá podnikatelům. Nájemní smlouvy se dosud uzavíraly na jeden rok. Jejich počet by nyní zůstal na konstantní úrovni, nově by ale aspoň šlo o pětileté pronájmy, které by provozovatelům restaurací zajistily dlouhodobou stabilitu. Hlasovat se o návrhu bude v prosinci.

 

Dubrovník, ilustrační fotografie

 

Dubrovník už dříve omezil kotvení obřích lodí, které každé ráno ze svých útrob vychrlí do ulic tisíce cestujících (aby je večer zase pohltily a přes noc přesunuly do další zastávky na plavbě po Středozemním moři), ve svém přístavu. Město také výrazně zredukovalo počet stánků se suvenýry, nechalo v provozu jen každý pátý.

 

Chorvatsko, stejně jako zbytek Evropy, se v současnosti potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil v gastru (možná je to proto, že tolik Chorvatů dělá pizzu v Praze :-). Mnoho restaurací je ale vedeno jako rodinné podniky - socialistický systém v bývalé Jugoslávii byl obecně mnohem tolerantnější k soukromému vlastnictví a podnikání než ve zbytku "zemí socialistického tábora".

 

Dubrovník, ilustrační fotografie

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Business Insider, CNN

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.