Nejlepší suši ztratilo všechny tři michelinské hvězdy!?
Nejlepší suši restaurace na světě, nacházející se v Tokiu, přišla o své tři hvězdičky v gastronomickém průvodci Michelin. Rozhodnutí, které dnes bylo oznámeno v japonské metropoli, ale nemá nic společného s kvalitou tuňáka podávaného v této restauraci nebo s trvalou kvalitou místní rýže s octem. Stalo se tak proto, že už není otevřená pro širokou veřejnost, napsal zpravodajský server The Guardian.
"Dozvěděli jsme se, že restaurace Sukijabaši Džiró nepřijímá rezervace od obecné veřejnosti, a tím je mimo rámec naší působnosti," řekla mluvčí průvodce Michelin při zveřejnění jeho nejnovějšího tokijského vydání. "Nedá se říct, že restaurace ztratila své tři hvězdy. Jen přestala být podnikem uváděným v našem průvodci. Naší politikou je zařazovat do průvodce restaurace, kam se může přijít najíst kdokoli," dodala mluvčí.
Proslulá exkluzivní restaurace Sukijabaši Džiró, kde v roce 2014 večeřel tehdejší americký prezident Barack Obama s japonským premiérem Šinzóem Abem, získávala tři hvězdy v průvodci každý rok od jeho prvního tokijského vydání v roce 2007. Její majitel Džiró Ono, kterému už je více než 90 let, stále servíruje suši s pomocí svého nejstaršího syna Jošikazua (jeho mladší syn vede pobočku restaurace, která zůstává otevřená pro veřejnost a drží si dvě hvězdičky).
Proslulá hlavní restaurace, která je často známá jen jako Suši Džiró, byla otevřena v tokijské luxusní čtvrti Ginza v roce 1965 a na seznamu jejích hostů je například francouzský šéfkuchař Joël Robuchon, herec Hugh Jackman a zpěvačka Katy Perry. Za menu podle výběru šéfkuchaře tu musí hosté zaplatit nejméně 40.000 jenů (asi 8500 korun).
Kvůli vysoké poptávce nebylo nikdy snadné získat rezervaci, ale nyní musí hosté být pravidelnými návštěvníky, mít speciální konexe nebo si místo zamluvit prostřednictvím concierge luxusního hotelu.
Na webových stránkách Džiró stojí, že "podnik v současnosti zažívá potíže s přijímáním rezervací" a "omlouvá se za jakékoli nepříjemnosti způsobené váženým hostům". "Protože naše restaurace pojme jen deset hostů najednou, tato situace bude pravděpodobně pokračovat," pokračuje text.
Obama údajně řekl, že suši, které s Abem jedl, bylo "nejlepší, jaké kdy měl", a obzvlášť mu chutnalo čutoro - tučný, drahý kousek tuňáka. Ovšem jeho apetit zjevně nestačil na menu o 20 chodech, které pro něj šéfkuchař připravil, protože prý přestal jíst v polovině hodování.
Michelinský průvodce pro rok 2020 posiluje status Tokia jako světové kulinární velmoci. Hvězdy přidělil cekem 226 restauracím, což je víc, než kolika se může pyšnit kterékoli jiné město na světě. Jedenáct z nich získalo tři hvězdy - tři z nich už 13. rok po sobě.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: web Sukijabaši Džiró