Soudní dvůr EU: Balsamico nemusí být z Modeny
ČTK: Označení "balsamico", které se do češtiny převádí obvykle ve spojení s octem jako balzámový, balzamikový či balzamický, lze používat i ve spojení s octy či ochucovadly, které nepocházejí z oblasti severoitalského města Modeny. Rozhodl tak Soudní dvůr Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.
Od roku 2009 až dosud je ocet balsamico z Modeny (Aceto balsamico di Modena) produktem se zeměpisným označením a používat ho mohou jen producenti z tohoto kraje.
Ti se snažili zabránit tomu, aby jejich němečtí konkurenti používali označení "balsamico" nebo "deutsche balsamico". Německý soud se kvůli věci obrátil na Soudní dvůr Evropské unie.
Ten ve středu rozhodl, že ochrana zeměpisného označení se nemůže vztahovat na slova, která s geografií nesouvisí, a slova "aceto" i "balsamico" se proto mohou volně používat, přičemž to druhé z nich odkazuje na ocet s nasládlou chutí. Název "Balsamico di Modena" samozřejmě mohou i nadále používat pouze modenští výrobci.
Ocet balsamico se vyrábí ze zahušťovaného moštu hroznů odrůdy Trebbiano, svou specifickou chuť získává díky několikaletému zrání v dubových sudech.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00