Sládek Prazdroje poobědval s bednáři
S upečenou kachnou, zelím a knedlíky se minulý týden vydal emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka k pivovarským bednářům, aby jim tak poděkoval za jejich celoroční práci.
Společný oběd sládka s bednáři v adventním čase je plzeňskou pivovarskou tradicí, která vznikla již v době Měšťanského pivovaru v devatenáctém století. Prazdroj ji před lety obnovil, aby tak vzdal hold plzeňské bednářské partě, která je jediným pokračovatelem kdysi slavného pivovarského řemesla pracující přímo v některém z evropských pivovarů.
"Bednářům patří poděkování za jejich práci během celého roku, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. Kromě toho jsem jim přišel popřát klidné prožití vánočních svátků a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského PrazdrojeVáclav Berka.
V roce 2020 budou bednáři pokračovat v úsilí o zápis svého řemesla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na seznam krajský, se před rokem dočkali i zápisu na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Nyní tak osmičlennou partu bednářů čeká etapa nejnáročnější – posouzení jejich žádosti o vstup do elitní skupiny UNESCO.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, a.s.