gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Šéfkuchař prohrál soud s Michelinem

Šéfkuchař prohrál soud s Michelinem

U soudu ve francouzském Nanterre padl mezi svátky závěrečný verdikt v tzv. "kauze čedar". O co šlo? Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat, majitel a provozovatel věhlasné restaurace La Maison des Bois ("Dům v lesích") v Savojských Alpách, se soudil s vydavatelem gastronomického průvodce Michelin.

 

Marcova restaurace v předloňském vydání Michelina poprvé obdržela nejlepší možné hodnocení, tři hvězdičky. Ale už o rok později, v roce 2019, zase o jednu hvězdičku přišla. Nic takového se ještě nikomu "nepodařilo". Šéfkuchař tvrdí, že kvalita jídla v jeho podniku se určitě nezhoršila a že za rozhodnutím o odebrání třetí hvězdičky stál špatný úsudek michelinského inspektora. Ten prý se nechal zmást barvou suflé, které v restauraci ochutnal, a usoudil, že v něm byl čedar - což by samozřejmě ve francouzské restauraci, která si zakládá na použití místních surovin, bylo skandální. Podle Veyrata žluté zabarvení způsobil šafrán, což ovšem nekompetentní inspektor nepoznal.

 

Šéfkuchař Marc Veyrat ve své restauraci

 

Restauratér a šéfkuchař se u soudu nedomáhal navrácení ztracené hvězdičky (naopak si přál - marně - aby jeho restaurace nebyla v michelinském průvodci nadále uváděna). Tvrdil ale, že použité způsoby hodnocení jsou nejasné a netransparentní. Proto žádal, aby soud Michelinu přikázal zveřejnění interních dokumentů, které by ukázaly, na jakém základě jsou vlastně hvězdičky udělovány. 

 

Restaurace La Maison des Bois

 

Navíc očekával odškodné, symbolické 1 euro za způsobenou újmu, především psychickou. "Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Prostě mi jednoho lednového večera zavolali z Michelina a bez nějakého předchozího varování mi sdělili, že pro rok 2019 máme zase jen dvě hvězdičky. Byla to strašná potupa… Když jsem to oznamoval týmu, všichni jsme plakali. Od té doby trpím depresí," sdělil Veyrat v emotivní prohlášení.

 

Šéfkuchař Marc Veyrat se svým týmem

 

Michelin reagoval protiútokem. Jeho právník u soudu označil Veyrata za sice vynikajícího kuchaře, ale také za zhýčkanou, teatrální osobnost, která si užívá pozornosti médií. Dodal, že šéfkuchař si na hodnocení nestěžoval, dokud pro něj bylo příznivé. Vydavatel průvodce se navíc šéfkuchařovými výroky cítil poškozen a požadoval od něj finanční náhradu 30 tisíc eur (zhruba 766 tisíc korun).

 

Šéfkuchař Marc Veyrat ve své restauraci

 

Soud nakonec konstatoval, že se Veyratovi nepodařilo prokázat, že by kvůli ztrátě michelinské hvězdičky utrpěl majetkovou újmu. Zájem hostů totiž zůstal vysoký a restaurace byla po celý rok plně obsazena. Dalšími aspekty případu se soud nezabýval. Michelin nemusí zveřejňovat pozadí svého hodnocení a šéfkuchař navíc zaplatí soudní výlohy.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: France 24, BBC

Fotografie: facebook La Maison des Bois

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.