Objednáme.eu

Tomáš Popp: Pomáháme kuchařům růst

Tomáš Popp: Pomáháme kuchařům růst

Tomáše Poppa znají především v Plzni jako organizátora tamních farmářských trhů nebo biodožínek, my jsme si s ním ale chtěli popovídat hlavně o jeho práci v Asociaci kuchařů a cukrářů České republiky.

Tomáš Popp, manažer Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky

Tomáši, vy jste manažerem Národního týmu AKC ČR. Nám se občas zdá, že zejména mezi mladšími kolegy a kolegyněmi v oboru někdy panuje vůči asociaci jistý přezíravý postoj, ne-li dokonce despekt.

 

Ano, a netýká se to jenom AKC, nedávno jsem se na toto téma bavil s kolegou z barmanského sdružení. Na rozdíl od některých jiných zemí u nás vládne určitá nechuť se sdružovat a tendence jít do všeho sám za sebe. Je to dáno historicky a je to škoda, vždyť organizace, jako je ta naše, mají dlouholetou tradici a odvádějí pro svoje obory kus poctivé práce. Je možné, že navenek působíme trochu jako uzavřený klub, ale tak tomu opravdu není.

 

Jaké výhody tedy členství v asociaci může přinést (nejen) začínajícím kuchařům, kuchařkám, cukrářům, cukrářkám a dalším?

 

Je to především možnost setkávat se s ostatními lidmi z gastronomie a vyměňovat si zkušenosti. Žádný zkušený z nebe nespadl a většina špičkových kolegů a kolegyň včetně tzv. celebrit asociací prošla, byla členy národních týmů, účastnila se soutěže Kuchař roku apod. AKC pořádá řadu workshopů a seminářů, které poskytují možnost pochytit i něco z tradičních postupů a moderních trendů od těch nejlepších z oboru.

 

Jestli si můžu dovolit osobní vzpomínku, ještě dnes si vybavuji, jak jsem kdysi ve škole listovat stránkami odborného časopisu Gastro Report Minutka (dříve se jmenoval Gastronická Revue), který asociace vydává, četl recepty, postupy a profily slavných šéfkuchařů, cítil jsem obrovský respekt a říkal si, že bych se chtěl někdy taky dostat tak daleko. Stavovská čest by k naší práci patřit měla a členství v asociaci považuji v té souvislosti za logické. Další výhody jako jsou různé slevy na nákup pracovních pomůcek, surovin, odborné literatury apod. u různých partnerů AKC jsou už pak jen jakýmsi bonusem.

 

Asociace je také členem mezinárodních organizací, má rozsáhlou síť kontaktů a může tak českým kuchařům pomocí například k praxí v zahraničí a podobně.

 

Zmínil jste týmy - připomeňme, že v rámci asociace fungují dva: Národní tým AKC ČR a Juniorský národní tým AKC ČR. Jak si práci takových týmů máme představit?

 

Tak členové obou týmů se samozřejmě účastní, mimochodem velmi úspěšně, různých národních a mezinárodních gastronomických soutěží a šíří tím věhlas české kuchyně. V mezičase trénují a jinak pochopitelně normálně docházejí do svých zaměstnání nebo škol.

 

Národní tým AKC ČR

Národní tým AKC ČR

 

Nemají kvůli tomu problémy v práci nebo ve škole?

 

Proč? Každá restaurace, hotel nebo škola se ráda pochlubí kuchařem nebo studentkou, kteří si přinesli medaili z prestižní soutěže, i když je pravda, že v mnoha zahraničních týdnech nepůsobí tolik šéfkuchařů, kteří si přece jen nemohou dovolit opustit svůj podnik tak často. V cizině to často bývají spíše jejich zástupci nebo kuchaři z nižších pozic. Ti pak mají logicky i více času na trénink.

 

Trénink na kuchařskou soutěž - to zní laickému uchu trochu humorně, jak takový trénink probíhá? A na jaké konkrétní soutěže teď týmy trénují?

 

Je to taková soutěž nanečisto. Členové týmu se sejdou, dostanou zadání podobné soutěžnímu, společně pak vytvoří požadované menu a nakonec ho hodnotí, debatují o tom, co je třeba zlepšit, změnit, upravit apod. Seniorský tým se v současnosti připravuje na dubnovou FHA Culinary Challenge v Singapuru a listopadový Expogast v Lucembursku. Juniorský tým bohužel na tyto soutěže nepostoupil.

 

To nás (GastroJobs.cz), jako sponzora juniorského týmu, pochopitelně mrzí, ale budeme držet palce do dalších akcí. Vraťme se k tréninkům, kde vlastně probíhají, v restauracích?

 

Dříve tomu tak bylo a šlo o organizačně poměrně náročné akce, teď už ale naštěstí můžeme trénovat v naší “tělocvičně” v Národním zemědělském muzeu.

 

Tělocvična národních týmů AKC ČR

Tělocvična národních týmů AKC ČR v budově NZM

 

Jak jste k tělocvičně vlastně přišli?

Idea nové expozice čerstvě zrekonstruovaného Národního zemědělského muzea je tvořena jakousi pyramidou, která má v základech, ve spodním podlaží, prostor pro zemědělskou výrobu, myslivost, rybolov atd. a směrem vzhůru přes zpracování dosahuje nejvyšších pater s místem pro konečný produkt: potraviny a gastronomii. Podařilo se nám přesvědčit ministerstvo zemědělství, aby nás v rámci expozice vzalo pod svá křídla a investovalo do špičkově vybavené kuchyně. Ta slouží oběma národním týmům, ale třeba také lekcím vaření pro veřejnost.

 

Děkujeme za rozhovor, Tomáši, a přejeme Vám, asociaci i národním týmům hodně štěstí i úspěchů! Dovolte na závěr ještě osobní otázku: nelitoval jste někdy, že jste se kdysi rozhodl věnovat se v životě právě gastronomii?

 

Kdepak, nelitoval...

 

Děkujeme partnerům obou týmů:

Compass Group, Bidfood, Chef Club, Národní zemědělské muzeum, Flop, Wusthoff, Premium Gastro, Thermomix, titbit, Apetit, GastroJobs, Nestlé, CzechTourism

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.