Zakázaná játra chutnají nejlépe
Foie gras [foagra:] je delikatesa připravená ze ztučnělých jater vodních ptáků, obvykle kachen nebo hus. Zvířata jsou často násilně překrmována za využití umělé trubice zavedené přímo přes vole až do žaludku. Před porážkou se často nemohou ani hýbat nebo se dusí. V mnoha zemích je proto jejich chov pro produkci oblíbené luxusní pochoutky považován za krutý a někde je už i zakázán zákonem.
Naposledy k takovému zákazu pristoupil americký stát New York v listopadu loňského roku. Podle přijatého zákona bude po tříleté přechodné lhůtě, která má producentům a prodejcům umožnit změnu sortimentu, podávání foie gras v newyorkských restauracích a jeho prodej v obchodech zakázán.
Odhaduje se, že zákaz postihne 2 místní farmy a především zhruba 1000 fine diningových restaurací, včetně podniků takových kuchařských es, jakými jsou Daniel Boulud, Daniel Rose nebo David Chang. A jak reagují zákazníci? Zvýšeným zájmem!
Potvrzuje se tak přísloví o zakázaném ovoci, které "nejlíp chutná". Od přijetí zákazu vzrostl prodej foie gras na území státu New York o zhruba 30 %. Hosté jako by se chtěli paštiky z tučných kachních a husích jater přejíst, dokud je to ještě legální.
V České republice je produkce foie gras považována za týrání zvířat ve smyslu § 4 zákona č. 246/1992 Sb. a je tedy zakázána. Dovoz a prodej ale zákon nijak neupravuje. Někteří farmáři tvrdí, že mohou nabídnout foie gras i z drůbeže krmené přirozeně, bez nuceného překrmování. Paradoxně pak ale výsledný produkt podle francouzských tradic nemůže být za foie gras považován. Největšími producenty foie gras v Evropě jsou Francie a Maďarsko.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: New York Times, Wikipedia, ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00